'Ik weet dat mijn baard wordt gelinkt aan moslimextremisten'

Land van afkomst: Mounir Toub

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Televisiekok Mounir Toub (37): 'Als trotse Brabander ben ik keiblij met mijn accent.'

Mounir Toub: 'Als ik een PVV'er in de keuken krijg, weet ik zeker dat hij meegaat in mijn verhaal.' Foto Robin de Puy

Als kok bij televisiekanaal 24Kitchen beschouwt Mounir Toub zijn Brabantse accent als een unique selling point. 'Dat accent geeft me iets ontwapenends, de mensen voelen zich meteen op hun gemak. Zoals Ali B. zijn lange krullen heeft en zijn grapjes, zo heb ik mijn accent. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven, in Tongelre. Als trotse Brabander ben ik keiblij met mijn accent.

'Wanneer ik in beeld kom, zie je een forse man met zwart haar, een Marokkaans uiterlijk, en een baard. Ik weet dat die baard wordt gelinkt aan moslimextremisten, ik begrijp hoe het werkt bij veel mensen. Tegenwoordig hebben hipsters ook baarden, het valt minder op. Voor mij is het goed dat we leven in het tijdperk van de hipsters.'

Is het niet treurig om op deze manier te denken over je eigen baard?

'Ik ben niet gek, ik zie hoe mensen naar me kijken als ik over straat loop, ik voel het en ik snap waardoor het komt. Dan kan ik moeilijk doen en boos worden en hun vooroordelen bevestigen, maar dat wil ik niet. Ik ben een Brabantse man, ik heb drie kinderen en een mooi leven, ik mag prachtige dingen doen, zelfs op de televisie. Ik richt mijn aandacht op positieve dingen.

'Mijn vrouw komt uit Vlaardingen, haar ouders uit Tétouan, in het noorden van Marokko. Daar wonen veel blanke mensen. Mijn ouders komen uit een dorp in de buurt van Fez, in het Atlasgebergte. Wij zijn donkerder. Mijn vrouw draagt een hoofddoek. Als ik met haar over straat loop, denken mensen meestal dat ze bekeerd is, een Hollandse. Andere Marokkanen beginnen tegen mij in het Arabisch te praten en tegen haar in het Nederlands. Zelfs als ik tegen ze zeg dat ze gewoon Marokkaans is, blijven ze Nederlands spreken tegen haar.'

Mounir Toub (Nederland, 1978) is vanaf de oprichting tv-kok bij 24Kitchen. Met Robert Kranenborg heeft hij de leiding over de Robert Kranenborg Academie op de roc's van Den Haag en Rotterdam. En hij is een van de partners in de halal maaltijdboxen van Chef Ali en mede-oprichter van de Bastillarie, waarmee hij op foodfestivals en andere bijeenkomsten staat.

Wat is bijzonder aan de Marokkaanse keuken?

'In Marokko wordt veel gewerkt met een combinatie van zoet en hartig in één gerecht, in andere Arabische landen doen ze dat niet zo. Ik vind het stoer dat ik in Nederland de Marokkaanse keuken mag vertegenwoordigen, ik ben een van de weinigen, heb bijna een monopoliepositie. Het zou raar zijn als een Nederlandse kok dit zou doen, ik ga ook niet de Chinese keuken vertegenwoordigen.'

Hoe is de Nederlandse keuken?

'Ik bewonder de efficiëntie waarmee veel Hollanders koken. Als er voor drie mensen wordt gekookt, betekent dat: drie stukken vlees en een afgemeten hoeveelheid aardappels. Wanneer ik vroeger bij een vriendje speelde, moest ik in de zithoek wachten tot ze klaar waren met eten. Marokkanen koken niet op die manier, wij maken altijd meer dan nodig is. Ik hou niet van verspilling. Als ik kook en ik weet dat we met z'n tweetjes zijn, probeer ik het ook zo te doen: vier gehaktballen, twee voor haar en twee voor mij.'

Heb je een andere specialisatie overwogen?

'Ik weet dat er in Nederland een bijsmaak zit aan het woord: Marokkaans. Maar dit was waar mijn passie lag, sinds ik als kind mijn moeder hielp met koken. Ik ben niet van de makkelijke weg. Misschien zou het makkelijker zijn als ik me richtte op de Franse keuken of op foodtrucks, maar ik kan niet op die manier mijn leven leiden.

'Ik denk dat er drie dingen bestaan die ons bij elkaar gaan brengen: sport, muziek en eten. Voor de eerste twee heb ik geen talent, dus het werd koken. Het is een rotspreekwoord - liefde gaat door de maag - maar het is wel waar. Als ik een PVV'er in de keuken krijg, weet ik zeker dat hij meegaat in mijn verhaal. Door een lekkere couscous gaat hij anders naar mij kijken. Dan ziet hij niet meer alleen die Marokkaan. Het gaat om het beeld dat hij heeft als hij mijn keuken verlaat. Als ik zeker wist dat ik hun beeld voor altijd kon veranderen, zou ik de hele dag couscous maken.'

Nederlands
'In Marokko. Ik hou van structuur, een nummertje trekken in de winkel. Niet dat de oom van de buurman van de eigenaar ineens voorrang krijgt.'

Marokkaans
'Wij delen alles met elkaar, dat is echt een moslimding.'

Eten
'Bastilla, kippenpastei in filodeeg. Een koningsgerecht. Als ik thuis mensen wil imponeren, maak ik dit voor ze.'

Partner
'Het is belangrijk dat ze moslim is. Dat is makkelijker met dingen als de ramadan en de opvoeding van de kinderen.'

Mohammed-cartoons
'Iedereen heeft het recht om te kwetsen, maar je hebt ook het recht om gekwetst te zijn.'

Waarom begin je niet een restaurant?

'Op 7 juli 2009 zag ik mijn dochter voor het laatst. In 2008 zei ik tegen haar moeder: dit gaat niet meer, ik wil scheiden. We hadden altijd ruzie. Het werd een vechtscheiding die mij een schuld opleverde van 65 duizend euro.

'We kwamen een omgangsregeling overeen, maar haar moeder zorgde ervoor dat mijn dochter niet meer met mij mee wilde. Ik kan blijven proberen mijn recht te halen, maar er kwam een moment waarop ik een besluit nam: hoe pijnlijk het ook voor mij is, voor mijn dochter is het beter als dit gevecht ophoudt.

'Wanneer ik een restaurant begin, komen de mensen voor mij, dan moet ik er altijd zijn. Bij de twee kinderen die ik met mijn huidige vrouw heb, zie ik hoe belangrijk het is dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Ik wil niet zeven dagen per week weg zijn.'

Wat voor afkomst had je ex-vrouw?

'Ze was Marokkaans, we kenden elkaar van de mavo. Natuurlijk dacht ik na de scheiding: ik wil nooit meer een vrouw en zeker geen Marokkaanse. Ik schoor ze over één kam. Toen ontmoette ik deze vrouw. Na vijf maanden waren we getrouwd.'

Meer over