'Ik voel me aangetrokken tot mensen die afwijken of aan wie iets mankeert'

Stamgasten

Het is de 'Amsterdamse sfeer' die Jan (65) naar Cafeetje Heeeurlijk in Gouda trekt. 'Je hebt weleens gehoord van Tante Leen?' Hij knikt naar lachende kastelein Lizette achter de bar. 'Daar staat ze.'

Jan: 'Dit café stond jaren leeg, terwijl het helemaal ingericht was. Wat zonde eigenlijk, dacht ik altijd als ik voorbij liep - ik zit met mijn kantoor een paar panden verderop. Sinds Lizette het café runt, kom ik op zaterdag met mijn zoon.

'Samen zitten wij in de projectontwikkeling. Ik ben haast 66. Dan mag ik met pensioen. Niet dat mij dat iets interesseert. Ik ben op mijn 15de begonnen met werken en ga gewoon door. We hebben de gelijkvloerse Van de Graaf Bungalow ontwikkeld voor starters en zestigplussers, mensen voor wie in de sociale woningbouw te weinig aandacht is. We zijn er heilig van overtuigd dat ons product moet. Het gaat mij niet om het geld verdienen. Geld is een rapportcijfer. Ik streef naar een rapportcijfer dat voor een ander interessant kan zijn.

'Bill Gates verdient een hoop geld en geeft veel weg. Dat vind ik een mooi idee. Maar met 'stelen van de rijken, geven aan de armen' moet je bij mij niet aankomen. Waarom niet? Heb jij nooit de Tien Geboden geleerd? Je mag niet stelen. Daar maak ik me zorgen over. Ons belastingstelsel is in mijn ogen een steelstelsel. Als je niet veel vreet, niet zuipt, niet autorijdt en niet rookt, ben je een belastingontduiker. Hoe gek wil je het krijgen? In andere landen is het slechter geregeld, in die zin ben ik blij met ons stelsel, maar dat is geen goedkeuring.

'Ik zie mezelf als een uitzondering. Op welke regel? Nou ja, het begint er al mee dat ik dyslectisch ben, waardoor ik anders denk dan mensen die geen dyslexie hebben. Mensen met dyslexie worden in de puberteit vaak niet begrepen en zelf begrijpen ze anderen niet. Ik heb geaccepteerd dat ik apart ben. Ik vind het wel leuk hoor, om met normale mensen om te gaan, maar niet te lang. Ik voel me aangetrokken tot mensen die afwijken of aan wie iets mankeert. Hoog intelligente mensen, autistische mensen. Cafés zijn van die gelegenheden waar je zulke types tegenkomt. Heb jij ook wat? Er zijn een heleboel journalisten die iets aparts hebben. Jij hoort daar gewoon bij hoor. Zeg jij nu 'Dat zou kunnen'? Ik zeg: dat is zo.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.