'Ik heb nog niet eens één meter gezeild'

De kinderrechter in Utrecht denkt er tot vrijdag over na of het Laura (13) wordt toegestaan in twee jaar tijd solo rond de wereld te zeilen. Het meisje wil emigreren naar Nieuw-Zeeland.

De bijna 14-jarige Laura Dekker kijkt spottend naar de rij journalisten en camera’s die zich voor haar heeft verzameld. Wat ze vindt van alle commotie over haar plan om in twee jaar tijd solo over de wereld te zeilen? ‘Een beetje overdreven’, zegt het kleine, tengere meisje zacht maar duidelijk. ‘Ik heb nog niet eens één meter gezeild.’

Ouderlijk gezag

Het zijn de enige woorden die ze op dat moment uitspreekt ten overstaan van de pers; volgens haar advocaat wordt het allemaal wat te veel voor haar. Maandag verscheen Laura samen met haar vader bij de kinderrechter in Utrecht. De Raad voor de Kinderbescherming had bij de rechtbank een verzoek ingediend tot schorsing van het ouderlijk gezag van beide ouders vanwege haar reisplan. Laura wil de jongste solowereldzeiler ooit worden.

Maar de Kinderbescherming heeft twijfels over haar veiligheid en haar ontwikkeling. Zo vinden deskundigen dat Laura zich in een cruciale fase bevindt waarbij ze leeftijdgenootjes en ouders nodig heeft om zich normaal te ontwikkelen. Wekenlang alleen zijn op zee zou daar niet bij passen.

Advocaat Peter de Lange, die het woord voert, ziet dat echter helemaal anders. ‘Laura is gewoon een topsporter’, zegt hij. ‘En zo moeten we haar ook behandelen. Ben je een slechte ouder als je je kind laat doen wat haar passie is?’

Zout

‘Laura is anders dan anderen’, zegt hij. ‘De eerste vier jaar van haar leven heeft ze met haar ouders aan boord van een schip gewoond. Ze kan zeilen als de beste, dat staat niet ter discussie. Laura heeft zout in haar bloed. En als er zorg is over de havens, zijn daar afspraken over te maken. Haar ouders zouden haar op meerdere momenten kunnen zien.’

Laura’s vader, Dick Dekker, zit glimlachend – maar zwijgend – naast zijn dochter en de advocaat. Er is één opvallende afwezige vandaag: Laura’s moeder. Volgens advocaat De Lange zouden de ouders, die gescheiden zijn, beiden achter haar solotocht staan. Bronnen rond Laura zeggen dat dat niet klopt: haar moeder zou er niet blij mee zijn, maar zich er min of meer bij neerleggen, om het contact met haar dochter niet te verliezen.

Als de rechter het verzoek van de Kinderbescherming inwilligt, valt Laura ten minste zes weken lang onder het gezag van Bureau Jeugdzorg. Haar ouders hebben in die tijd niets over haar te zeggen. Binnen die tijd kan de Raad onderzoek doen en de rechter vervolgens adviseren. Een minder strenge maatregel die de rechter kan opleggen, is een voorlopige ondertoezichtstelling. De ouders moeten de reisplannen dan eerst voorleggen aan een gezinsvoogd.

Nieuw-Zeeland

Volgens Laura’s advocaat heeft haar vader maandag verzocht haar uit te schrijven uit het bevolkingsregister van Wijk bij Duurstede. Zij wil verhuizen naar Nieuw-Zeeland, haar geboorteland. Als ze wordt uitgeschreven, woont ze officieel niet meer in Nederland en kan de rechter de maatregelen niet meer opleggen. De gemeente zou dit echter nog niet hebben gedaan; bij twijfel kan er eerst een onderzoek worden ingesteld.

Aan het verzoek van de Kinderbescherming snel uitspraak te doen omdat Laura rond 1 september wil vertrekken, geven de drie rechters geen gehoor: het wordt vrijdag, tien uur. Dat ze ondertussen snel zou kunnen vertrekken, wordt voor lief genomen.

Of de zeilster zich aan een uitspraak zal houden? ‘Zover zijn we nog niet’, zegt advocaat De Lange. Laura, die eerder aan de media liet weten dat de reis gewoon doorgaat, kijkt haar vader veelbetekenend aan. En zwijgt.

Laura Dekker op het moment dat ze in het in het middelpunt van de belangstelling stond wegens haar plan solo de wereld rond te zeilen. (Bart Mÿhl)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.