'Ik heb niks meer verloren sinds ik deze tatoeage heb'

Naam


Kim Polling


Leeftijd


22


Sport


judo


Plaats tatoeage


linkerpols


'Op mijn linkerpols staat een leeuwtje uit de tekenfilm De Leeuwenkoning. Het is een herinnering aan mijn broertje die is overleden in 1996. Hij was helemaal gek van deze film.


'Kevin is onder een heftruck gekomen. Ik was 5 jaar, hij was 3. Het was Hemelvaartsdag, dus we waren vrij. Ik weet nog dat we een boekje aan het lezen waren en dat Kevin op een gegeven moment naar achter wilde, spelen op het terrein van de houtzagerij van mijn vader. Dat mocht als ze niet met grote machines bezig waren. Die dag waren ze wél met machines bezig.


'Kevin is op het achterwiel van de heftruck gaan staan, hij was niet te zien. Een bestuurder draagt oordoppen, de heftruck ging achteruit, Kevin viel onder het wiel. Niemand kon er wat aan doen.


'Ik weet niet veel meer, maar herinner me het beeld van mijn vader die Kevin voor zich droeg en mijn moeder die in paniek vanaf de andere kant kwam aan rennen. De kleur van het vest van Kevin weet ik nog precies. Daarna werd ik opgevangen bij de buren. Hij is in de ambulance overleden.


'Het is raar. Ik heb Kevin maar heel kort gekend. Een jaar na zijn overlijden is mijn andere broertje geboren. Ik voel me zus van twee broers, maar als mensen aan mij vragen of ik broers of zussen heb, laat ik het vaak bij één. Dat is makkelijker, mensen kunnen heftig reageren. Een juf begon bijvoorbeeld ooit te huilen toen ik het vertelde.


'De tatoeage is niet triest. Ik zie het meer als een soort bescherming en herdenking. Hij is zo toch nog bij me, dat vind ik fijn. De tatoeage staat er sinds februari. Mijn vader werd meteen blij toen ik hierover vertelde, mijn moeder had haar twijfels. Ik weet eigenlijk niet of dat was omdat ik een tatoeage zou laten zetten of vanwege het verhaal. Ik weet dat ze het nu wel mooi vindt.


'In de film wordt Simba, de hoofdpersoon van De Leeuwenkoning, door een aap nagetekend. Die afbeelding staat ook op mijn pols. Ik wilde al lang een tatoeage ter nagedachtenis aan Kevin, al vanaf mijn 14de, maar ik durfde nooit. Ik was bang dat het zou mislukken. Wist ik veel dat tatoeëerders het eerst op een papiertje tekenen. Ik dacht dat ze dat uit de losse pols zo op de huid deden.


'Ik ben rechts. Als ik judo, pak ik met die kant. Daarom vond ik links een goede plek voor de tatoeage. Vooraf dacht ik: de kans dat ik hem dan tijdens een wedstrijd zie, is groter als hij links staat. Misschien geeft het wel een extra impuls. Nu weet ik wel beter. Alsof je tijdens een wedstrijd naar je polsen gaat kijken!


'Al kijk ik tijdens een wedstrijd niet, op de dag zelf, als ik veel spanning heb, kan ik soms door het zien van die tattoo wat relativeren.' Polling lacht en zegt: 'Ik heb niks meer verloren sinds ik deze tatoeage heb.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.