'Ik dacht dat ik een boei had geraakt, of een boomstam'

'Mooier kan het leven niet zijn', zeiden de vier vrienden tegen elkaar tijdens hun vriendenweekend. Na een overvloedige barbecue dobberden ze die zwoele zomeravond in een sloep op de Vinkeveense Plassen, met André Hazes op.

Bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen kwamen twee mannen om het leven. Beeld anp

Maar die zaterdagavond 2 augustus 2014 liep uit op een drama. Hun boot werd in het donker overvaren door een speedboot. Twee vrienden van 42 jaar en 51 jaar kwamen om het leven bij een van de ernstigste watersportongelukken van de afgelopen jaren.

De officier van justitie beschuldigde maandag voor de rechtbank de bestuurder van de speedboot Arnout H. (51) van dood door schuld en poging tot doodslag. Met zijn onverlichte boot zou de fors aangeschoten bestuurder met hoge snelheid op de sloep zijn gebotst. Dat hij daarna is doorgevaren, wordt hem extra kwalijk genomen.

Shock

In de slachtofferverklaringen vertellen de twee vrienden die het hebben overleefd, aan de rechter wat zij hebben meegemaakt. 'Onze vriend Johan roept: 'Kijk uit!' Uit de duisternis zie ik een enorm gevaarte op ons afkomen. Er klinkt een keiharde knal, onze sloep wordt doorkliefd, de stukken polyester vliegen door de lucht. Als ik niet was weggedoken, had ik het net als Johan niet overleefd.'

De twee overlevenden hebben een posttraumatische stressstoornis overgehouden aan het ongeluk. 'Hoe kan het dat de bestuurder van de speedboot ons niet heeft horen schreeuwen?', zegt de andere vriend. 'Wij waren in shock en hij heeft ons niet geholpen. De laatste keer dat ik hard en intens heb gelachen is de middag voor de dood van mijn vrienden.'

Alcohol

De volgende ochtend werd H. van zijn bed gelicht. Hij rook naar alcohol, zeggen de agenten. Uit de alcoholtest bleek dat hij die avond tussen de zes en 17 alcoholconsumpties moet hebben genuttigd.

Maar H. zegt tegen de rechter dat hij die dag op het festival Dance Valley twee glazen champagne heeft gedronken, en daarna in beachbar Lust nog slechts twee bier. Hij voer ook zeker niet zo hard als getuigen en deskundigen zeggen, zo'n 50 tot 80 kilometer per uur. Zijn snelheid was hoogstens 20 kilometer per uur, harder dan de toegestane 6 kilometer per uur, 'maar dat is ook wel erg langzaam'. En het licht van zijn boot was wel degelijk aan.

Verzorgingsmodus

Dat hij tegen een sloep was aangevaren, heeft hij niet doorgehad, vertelt H. de rechter. Hij dacht dat hij een boei had geraakt, of een paal of een boomstam. Dat kwam, zegt H., omdat de vrouw die met hem op zijn boot was, was gevallen na de aanvaring. Hij was bezig om haar overeind te helpen. 'Zij gilde heel hard, daardoor heb ik verder niets gehoord. Ik was in de verzorgingsmodus geschoten en ik heb die hele sloep niet gezien.'

'Waarom heeft u dan tegen die vrouw gezegd dat zij in het ziekenhuis niet mocht vertellen dat jullie op Vinkeveen zijn geweest?', wilde de rechter weten. 'Wat raar, dat heb ik niet gezegd', zegt H.

Spijt

H., een onopvallend ogende man met een blauwe blazer aan, had een sloopbedrijf in Mijdrecht, dat inmiddels failliet is gegaan. Veel van zijn hobby's zijn op het vlak van snelheid, merkt de rechter op, zoals karten en motorrijden.

In de overvolle rechtszaal met vrienden en familie is de verontwaardiging groot over de houding van de verdachte. De 11-jarige zoon van een van de slachtoffers zegt: 'Mijn vader is dood. Mensen die dood zijn, zie je niet meer terug. Ik kwam al mijn hele leven op Vinkeveen, maar nu wil mama niet meer gaan. Ik snap niet dat die meneer die het heeft gedaan niet zegt dat hij spijt heeft.'

Dinsdag formuleert de officier van justitie zijn eis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.