Commentaar

'Hulp aan familie bestraffen met mantelzorgboete is niet rechtvaardig'

De participatiesamenleving blijft een utopie als de overheid haar visie ontkracht met incoherent beleid, schrijft Carlijne Vos in het commentaar van de Volkskrant.

Beeld anp

Kinderen die overwegen hun ouders in huis te nemen om voor hen te zorgen, schrikken terug van de gevolgen. Vooral de korting van 300 euro op de AOW die vanaf juli volgend jaar van kracht wordt als ouderen bij hun kinderen intrekken, is reden voor veel families de plannen af te blazen.

Bij belangenorganisaties voor ouderen en mantelzorgers komen steeds vaker bezorgde telefoontjes binnen over de zogenoemde mantelzorgboete, maar ook over andere wet- en regelgeving die de zorg voor inwonende ouders in de weg staat. Zo is het in sommige gemeenten bijna onmogelijk een bouwvergunning te krijgen voor een mantelzorgwoning.

De participatiesamenleving die het kabinet voor ogen staat, wordt zo voortijdig door starre of tegenstrijdige regels ondermijnd en dat kan niet de bedoeling zijn. Het is goed dat de overheid ernaar streeft mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen in plaats van in een duur verzorgingshuis, maar dan moet dat wel worden gefaciliteerd. De visie op toekomstige ouderenzorg - dicht bij huis en op maat - is de juiste, maar de uitvoering wordt ernstig bedreigd door bezuinigingen.

Als mensen langer thuis moeten blijven wonen, zijn ze des te sterker afhankelijk van thuiszorg, huishoudelijke verzorging en dagbesteding, maar in deze diensten wordt juist het mes gezet.

Investeringen
Dezelfde tegenstrijdigheid zit in het beroep op mantelzorgers. Als ouderen voor hun zorg meer afhankelijk worden van hun familie, dan moet die niet worden ontmoedigd. De mantelzorgboete doet dat wel. Een hulpbehoevende ouder laten inwonen, vraagt forse investeringen, zowel in geld als in tijd. Kinderen zullen soms inkomen moeten inleveren om een tijdsinvestering te leveren die professionele zorg overbodig maakt.

Het is niet rechtvaardig om dit offer te beboeten met een AOW-korting. Bovendien gaat de vergelijking met samenlevende AOW'ers niet op. Samen een huishouden delen is echt wat anders dan inwonen bij kinderen waarbij twee huishoudens in verschillende snelheden moeten worden gevoerd. Dat kost juist extra tijd en geld.

Carlijne Vos is redacteur van de economieredactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.