'Hongkong is een geweldige eetstad'

Waar moet je wezen, wat moet je zien? Hier de beste plekken in Hongkong volgens chefkok Richard Ekkebus, een Nederlander die al dertig jaar in het buitenland woont.

Foto Luis Mendo

Toen hij op zijn 19de de zilveren koksmuts won, vertrok de Zeeuwse chef Richard Ekkebus naar het buitenland. Eerst naar Frankrijk, daarna naar Mauritius en Barbados, waar hij voor Mick Jagger en Gwyneth Paltrow kookte, en nu is hij al elf jaar chef van restaurant Amber in het Landmark Hotel in Hongkong. 'Ik ben nu dertig jaar van huis', zegt chef Ekkebus, die nog altijd kookt met het Vlissingen van zijn jeugd op de smaakpapillen. 'Als je eenmaal weet hoe verse vis smaakt, wil je nooit meer minder verse vis.' Zijn signature-gerecht? Zee-egel met bloemkool, kreeft en kaviaar. Ekkebus: 'Hongkong is een geweldige eetstad. Hongkongers eten de hele dag door: ontbijt, lunch, tea, diner, late-avond-supper. Je kunt hier voor een paar euro door oma gemaakte noedels eten in een snackbar of voor 1.000 euro in een bijzonder restaurant. En het is allemaal goed.'

Foto Luis Mendo

Ho lee fook

'Ho Lee Fook, ja, inderdaad, betekent zoiets als 'geluk voor je mond'. Chef Jowett Yu had al twee restaurants in Sydney en opende een paar jaar geleden deze moderne Chinees in de nachtwijk SoHo. De inrichting is geïnspireerd op het New Yorkse Chinatown van de jaren zestig. Boven is de keuken, het restaurant zit in de kelder. Zo zijn de verhoudingen. Een coole, aparte hangout met graffiti aan de muur en hiphop uit de speakers. Wat chef Jowett doet met de Chinese keuken - gebakken rijst met truffel - vind ik heel opwindend.'

1 Elgin Street, Central

Foto Luis Mendo

Neighborhood

'In het begin wilde ik me aanpassen, en kookte ik met Aziatische ingrediënten en smaken. Maar dat werkte niet. Hongkongers komen juist naar Amber voor de Franse, Europese keuken. Voor hen is dat de exotische keuken. Neighborhood, een bijna onvindbaar restaurant in een steegje, is van mijn goede vriend: Ducasse-protegé David Lai, ook een klassiek Frans getrainde chef. Hij is een kampioen in van-kop-tot-staart-koken en maakt een heerlijke, moderne versie van bouillabaisse.'

61-63 Hollywood Road, Central

Foto Luis Mendo

Dragon's back

'Ja, Hongkong is natuurlijk de financiële, zakelijke wolkenkrabberstad. Maar bijna niemand weet dat Hongkong ook een van de groenste steden ter wereld is. Soms wandelen we de Drakenrug, een wandelroute van wel zes uur door de bossen en heuvels, over smalle paadjes en rotsen, langs het strand. Altijd met de stad aan je zij. Spectaculair.'

Startpunt: Shek O Road, bij To Tei Wan.

Chachawan

'Onze favoriete Thai. Hier staat geen Pad Thai of curry op de menukaart, maar alleen streetfood uit de Isaanregio in Noord-Oost Thailand. Gerechten waarin zout, zuur en peperig op een bijzondere manier samenkomen. De chef is zeker geen allemansvriend. En, spice alert, hij kookt heet! Alleen voor de heel dapperen.'

206 Hollywood Road, Sheung Wan

Foto Luis Mendo

The Chairman

'Een instituut. Een van mijn absolute favorieten in een oude buurt van Hongkong. Hier heb je het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. De tafels zijn gedekt met wit linnen en wit porselein en er komt ouderwets Kantonees eten op tafel: gestoomde krab, tijgergarnalen, spareribs met pruimen. Soms maakt de chef voorzichtig een geslaagd uitstapje naar een andere keuken, met balsamicoazijn of sake of Pommery-mosterd.'

18 Kau U Fong, Central (eigenlijk tussen Central & Sheung Wan)

Mott 32

'Mott 32 is een huwelijk tussen New Yorks industrieel design en keizerlijke Chinese elementen, ontworpen door mijn favoriete Hongkongse designer Joyce Wang. Dramatisch decor, fijn dineren. Zoals veel restaurants hier heeft Mott 32 een zeer uitgebreide menukaart met dimsum, gebarbecued vlees, kleipot-gerechten en nog veel meer. Te veel? Laat de ober kiezen, dan komt het goed.'

Basement, 4-4A Des Voeux Road, Central

Foto Luis Mendo

Tian Tan Boeddha

'Wat je zeker niet mag missen in Hong Kong: Tai Chi in het park en een voetmassage voor 10 euro. De eerste keer denk je dat je doodgaat, ik heb vrienden horen schreeuwen van pijn, maar later is het zo heilzaam. Dan hebben we nog de haven met de historische jonken natuurlijk, maar ik zou ook willen pleiten voor een dagtripje naar de Tian Tan Boeddha, de reusachtige zittende koperen boeddha op Lantau. Die bekijken (=veel trappen beklimmen) en dan vegetarisch lunchen bij de monniken van het Po Linklooster. Dat is zo leuk.'

Ngong Ping Road, Lantau

Meer over