Column

'Hij lijkt op Jort Kelder', zei ik tegen de kruidenvrouw

Sculptuur

Wat moeten we nog halen? Brood? Koffiefilters? Bananen? Nee abonnee, een bronzen borstbeeld van W.A. Mozartje. Ik had het ding ontdekt op Marktplaats, de foto's zagen er goed uit, z'n pruik zat als gegoten, er waren nog geen biedingen, vraagprijs: 35 euro. Meteen mailen natuurlijk. 'U kan halen dit middag', antwoordde ene r.p.l.zanovskaja53 in vertaald Oostbloks, de voormalige hoek waaruit de beste standbeelden komen.

Suzy was onmiddellijk enthousiast, die had het al over een vleugel van Steinway die we konden kopen voor eronder, misschien op de heenweg? Mij leek een marmeren pilaar beter, die paste uitstekend naast de cd-kast, voor als ik nog eens in de TV Show kwam, met Ivo Niehe.

Op naar Hoorn, bij Blokker, het dorp waar in 1964 de Beatles optraden in een veilinghal. Op de plek van het mirakel, las ik op internet, staat een standbeeld van de band, goed zo, konden we daar en passant een krans leggen.

'Een beeld van de Beatles', filosofeerde Suzy terwijl we de straat uitreden, 'zijn dat losse units, of gieten ze die uit één stuk, als een Siamese vierling?'

'En hoe zit dat met Jimmy Nicol', maakte ik me nu ook zorgen, 'staat die ertussen, of toch stiekem Ringo?' (Zoals iedereen weet, deden de Beatles ons land maar één keer aan, zónder Ringo Starr, die was verkouden, dus zaten we met Jimmy Nicol, ook dat is Nederland.)

We maakten een tussenstop bij Van Dijk & Co, een grote loods waar ze Roemeense buffetten verkopen, paarden op wielen, Belgisch kantoormeubilair en, kijk eens aan, ook een fraaie zuil voor onze bronzen bolleboos.

'Is-ie wel hoog genoeg?', vroeg Suzy.

'Anders beslissen we op de terugweg', zei ik, 'kan-ie er eerst even op.'

Op de snelweg draaide ik keihard KV 503, Mozarts 25ste pianoconsjerto, fraai werk hoor, maar misschien voor in de koets, in ieder geval niet voor in de auto, dus stopte ik er With The Beatles in, skipskipskip, door naar nummertje 8, 'Roll Over Beethoven/and dig these rhythm and blues', dat klopte al een stuk beter, maar net niet helemaal, qua Mozart.

Een trend, zo bleek in Blokker, een compleet verdrempeld woonerf waar we een half uur rondhobbelden zonder enig teken van de Beatles. Tomtom kotsmisselijk natuurlijk, waarna het nog tijden duurde voor we in the outskirts of Hoorn tussen de blaffende dobermanns stonden van de, zo bleek, stokoude mevrouw Zanovskaja. Mozart was nog boven, zei ze, 'oelie roestig wachten hier'.

'Moet je niet helpen', zei Suzy, maar dat bleek onnodig, want toen onze Russische gastvrouw zonder standbeeld terugkeerde, opende ze onder mijn neus haar verweerde Sovjetvuist.

'Maar dat is een puntenslijper', stamelde Suzy.

En inderdaad, de buste bleek zo hoog als een opgestoken duim. Maar zo voelde ik me niet. De foto's op Marktplaats moesten zijn genomen met het vingercameraatje van Margreet Dolman, waardoorheen een paprikawokkel nog leek op een sculptuur van Zadkine ter hoogte van een flatgebouw, uitdrukkende de ontreddering na een atoomoorlog, en dat voor een zoutje.

Gelukkig stond er 'W.A. Mozart' in gestanst, want eigenlijk leek deze lilliputter ook best op Haydn, of op Tonny Eyk. 'Hij lijkt op Jort Kelder', zei ik tegen de kruidenvrouw.

'35 euro', zei ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.