'Het lijkt wel of de builenpest is teruggekeerd'

Het Engelse platteland begint aan een van de meest naargeestige weekeinden uit zijn historie. De onverwachte uitbraak van mond- en klauwzeer lijkt het openbare leven totaal lam te leggen: veemarkten, jachtpartijen en paardenkoersen zijn afgelast, kinderboerderijen gesloten en zelfs wandelaars wordt ontraden zich in de country te begeven....

Veehouders zijn bijna gevangenen geworden op hun eigen boerderij. Vrachtwagenchauffeurs en melkrijders die boerenerven bezoeken, moeten telkens de wielen van hun wagens ontsmetten. 'Het lijkt wel of de builenpest is teruggekeerd', riep een wanhopige boer zelfs.

De boerenorganisaties en de regering vormden donderdag één front. Groot-Brittannië wil alles in het werk stellen om de zeer besmettelijke ziekte in te dammen. Maar de vraag is of dit lukt. Ook in het wild levende dieren als egels kunnen het mond- en klauwzeervirus verspreiden.

Voorman Gill van de boerenorganisatie National Farmers Union (NFU) zei dat een ramp dreigt. 'Ik wil geen paniek zaaien door nu al van een ramp te spreken. Maar als de ziekte zich uitbreidt, is het zeker een ramp. We hopen op het beste, maar houden rekening met het slechtste.'

De incubatietijd van het mond- en klauwzeervirus is drie weken. Minister Brown van Landbouw sluit niet uit dat in deze hele periode geen levende dieren, vlees en melkproducten kunnen worden uitgevoerd. Gisteren is er een grootscheeps onderzoek begonnen. Boerderijen en abattoirs in het hele land worden onderzocht op mogelijke besmetting. Donderdag al werden op veertig plaatsen controles uitgevoerd.

Het aantal locaties waar een vervoersbod geldt, is uitgebreid met boerderijen in het noorden en westen van het land. Het exportverbod dat de regering woensdag instelde, kost de Britse landbouw ongeveer 1,5 miljoen pond (vijf miljoen gulden) per dag. Maar de schade aan het imago van de Britse landbouw is nog veel groter.

'Toen we in 1967 werden getroffen door een mond- en klauwzeerepidemie kende Groot-Brittannië een zeer gezonde landbouwsector, die een stootje kon hebben. Nu is de sector door de BSE en de varkenspest al zwaar getroffen. Een nieuwe grote crisis zullen veel boeren niet overleven', zei Gill.

De Countryside Alliance besloot gisteren alle jachtevenementen voor zeven dagen op te schorten. Ook de honderdduizenden ramblers en recreatieve wandelaars zullen komend weekeinde op het platteland niet overal welkom zijn. Het ministerie van Landbouw heeft wandelaars gewaarschuwd niet in de buurt van verdachte boerderijen te komen. 'Maar eigenlijk moet niemand zich zonder doel op het platteland wagen. Als de ziekte al via de lucht kan worden overgebracht, dan kan het wel heel makkelijk via de kleren', zegt een woordvoerder van de NFU.

De bron van de ziekte is onbekend. De Britten zoeken die in het buitenland, omdat de import van dieren, vlees en veevoer door de BSE-crisis fors is toegenomen. 'Maar het kan ook van een uit het buitenland meegenomen broodje ham komen, dat in een wei is gegooid', zei een deskundige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.