'Het leukste is dat ik mijn truien zie rondrijden'

De ontwerpster van de nieuwe wielershirts voor klassementsleidsters in wereldbekerwedstrijden rijdt er nu zelf in rond, als beste sprintster.

De kans dat een profrenner bij een internationale koers een klassementshirt van eigen creatie wint? Nihil. Iris Slappendel (29) deed het. De wielrenster bij Rabobank Liv/ Giant won eerder de ontwerpwedstrijd die de internationale wielerunie (UCI) uitschreef. Zaterdag pakte ze de leiding in het sprintklassement tijdens de allereerste wereldbekerwedstrijd in Drenthe.


Winst in een ontwerpwedstrijd levert niet zo heel veel op. De eerste belofte van de UCI: een VIP-arrangement tijdens de wereldbekerwedstrijd. Slappendel deed al mee, ze kreeg een nieuw aanbod. Ze mocht de allereerste leiderstrui uitreiken. 'Maar ja, toen had ik zelf een trui', zegt Slappendel, die vervolgens de stamelende woorden van een afgevaardigde van de UCI herhaalt: 'Ik wist helemaal niet dat je zo goed was!'


Die zaterdag heeft Slappendel niets uitgereikt en bleef het bij ontvangen. Een mooie bos bloemen, die direct naar haar moeder ging, en een wielershirt met op de borst de letters S, van sprint. 'Ach joh, die prijs interesseerde me helemaal niks. Dat mijn truien rondrijden in het peloton, vind ik uiteindelijk het leukste', zegt Slappendel op maandag, haar hersteldag.


Haar blonde, korte haar staat speels naar links gekamd, haar lichaam is gehuld in spijkerstof. Dat is geen eigen creatie, al had dit zomaar gekund. Slappendel maakt al jaren een deel van haar garderobe zelf. In 2007 studeerde ze af, sindsdien is ze industrieel productontwerpster. Ze weet dus hoe je voorwerpen in 3D op een computer ontwerpt. De stap naar platte tekeningen, zoals voor een wielershirt, is dan niet groot.


Slappendel las de oproep voor de ontwerpwedstrijd van de UCI op internet en was direct enthousiast. Vernieuwing in het peloton is nodig, vindt ze. 'Aan de ene kant wil het vrouwenwielrennen meeliften met het mannenwielrennen, dezelfde rechten en status verkrijgen. Aan de andere kant is het een opzichzelfstaande sport en moet je niet alles willen vergelijken met elkaar.'


Creativiteit

Bij die filosofie hoort een eigen trui. En dus niet, zoals Slappendel het noemt: een wereldbekertrui die is afgeleid van de leiderstrui die de mannen vroeger droegen. De wielrenster uit Ouderkerk aan den IJssel maakte drie ontwerpen, de meest gangbare is het uiteindelijk geworden. De andere twee waren met blokjes, kleurrijker. Na een voorzichtig lachje: 'Wielrennen is toch een beetje een degelijke, conventionele sport.' Veranderingen gaan niet zo snel, sponsors bepalen veel.


'In het mannenpeloton is er bijna niet een shirt waarvan je zegt: dat is echt een gave trui, die zie je aankomen', zegt ze. Ploegen zouden zich meer kunnen onderscheiden. Nu zijn 'zwart en simpel' de gangbare termen, en retro.


Eenvoud is mooi, vindt Slappendel, maar het mag wel wat creatiever. 'Cannondale heeft dat goed gedaan. Zij hebben felgroene truien, dat heeft wel wat. Maar zwart kan ook opvallen. Ik reed zelf een paar jaar geleden bij Cervélo, in zwarte shirts met een grote witte letter E op de rug. Dat viel heel erg op vanuit de helikopter.'


Wat niet kan? Een paar jaar geleden was er Leontien.nl, het team van Leontien van Moorsel dat zich profileerde als vrouwenploeg. 'Daar moesten meteen roze bloemetjes op de shirts. Gelukkig is die trend nu weg.' Vrouwelijk mag wat haar betreft best, maar bij voorkeur in combinatie met wat stoers. 'Als we van roze en bloemetjes houden, hadden we waarschijnlijk niet op een racefiets gezeten.'


Voor de uiteindelijke versie van de shirts deed Slappendel nog een paar kleine aanpassingen. Zo heeft ze de letters op de borst duidelijker gemaakt en het onderste gedeelte van het shirt is wit, terwijl de kleur in het definitieve ontwerp juist aan de bovenkant zit.


Tegen haar vriend zei Slappendel: je kunt beter een wielertrui ontwerpen dan een wereldbekerwedstrijd winnen. Het eerste levert meer aandacht op. Tijdens de wereldbekerwedstrijd werden haar shirts vaak genoemd in het praatje van de omroeper.


Nu staat Slappendel in dubio. Ze zou over twee weken de klassieker Gent - Wevelgem rijden, maar met de sprinttrui om haar schouders is het misschien handiger als ze dat weekeinde bij de tweede wereldbekerwedstrijd in Italië verschijnt.


In elk geval weet ze dit: hoe haar deelname aan de wereldbekerwedstrijden dit seizoen ook loopt: Slappendel zal altijd haar winst zien rondrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.