'Het kan nu niet meer fout gaan voor Oranje'

Zonder bondscoach en nog steeds enigszins beschaamd over de mislukte WK-campagne lachte het geluk de Nederlandse delegatie in Santa Maria da Feira gisteren toe....

Met Tsjechië als zwaarste tegenstander hadden de KNVB-afgevaardigden, onder anderen directeur Been, voorzitter Sprengers en teammanager Jorritsma, geen reden tot klagen. Sterke landen uit de eerste groep als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië werden in andere groepen ingedeeld.

Tsjechië en Wit-Rusland zijn plaaggeesten uit het recente verleden van de nationale ploeg. In de aanloop naar Euro'96 in Engeland maakten de drie landen deel uit van dezelfde kwalificatiegroep. In Praag werd onder leiding van bondscoach Hiddink met 3-1 verloren en in Minsk was door een 1-0 nederlaag uitschakeling nabij.

Tsjechië, dat zich eveneens niet plaatste voor het WK, was tevens de eerste tegenstander van Nederland tijdens Euro 2000. Dankzij een door Ronald de Boer uitgelokte strafschop werd in de Arena met 1-0 gewonnen. Moldavië, een voormalige Sovjet-staat, werd niet eerder ontmoet.

De laatste (vriendschappelijke) wedstrijd tegen Oostenrijk vond plaats in Kerkrade, in mei 1992 (3-2). 'Nederland belichaamt het moderne voetbal', zei de nieuwe bondscoach van Oostenrijk, oud-speler van onder meer Barcelona Hans Krankl, gisteren in het kolossale Europarque beleefd.

Het speelschema van de duels in kwalificatiegroep 3 is nog niet bekend. De twaalf speeldagen, tussen september 2002 en oktober 2003, zijn wel al vastgesteld. Op 18 februari komen delegaties van de vijf landen in Praag bijeen om het schema te bespreken.

Het is een belangrijke bijeenkomst, zoals in 2000 bleek. Nederland startte de kwalificatiereeks voor het WK ongunstig, met thuiswedstrijden tegen Ierland en Portugal, en kwam de klap (één punt slechts) niet meer te boven.

'Nieuwe tegenstanders, een nieuwe coach, het kan nu niet meer fout gaan', zei Sprengers. De wedstrijden moeten volgens hem worden benut om 'te herstellen wat verloren is gegaan.'

Sprengers: 'We hebben een les gehad, maar dat boek is nu gesloten.' Hij zei zeer verheugd te zijn over de benoeming van Advocaat die, zo zei hij met zijn gebruikelijke combinatie van ernst en luim, nog drie jaar bij zijn club VVV onder contract heeft gestaan.

'Het is belangrijk dat een eind is gekomen aan het stadhoudersloze tijdperk.' Directeur betaald voetbal Kesler heeft het volgens hem 'prima' gedaan. 'Ik geef het je te doen, zo'n klus opknappen terwijl alles wat je doet onder een vergrootglas wordt gelegd. Dan worden je nagels plotseling vuil hoor.'

De discussie over de mentaliteit van de spelers is ten einde, als het aan Sprengers ligt. Hij toonde begrip voor de kritiek van enkele spelers op zijn opmerkingen: 'Als iemand boos is, hoeft hij dat niet te verbergen.'

Vijftig landen, een record, trachten zich vanaf september te plaatsen voor het eindtoernooi, van 12 juni tot 4 juli. De tien groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks. De nummers twee krijgen die kans in een play-off. Het gastland is automatisch geplaatst.

In Portugal worden momenteel tien stadions gebouwd, of verbouwd. De organisatoren krijgen Nederlandse hulp. Harry Been, de topman tijdens Euro 2000, schreef een projectplan en maakte het budget. 'Er zijn niet veel mensen die daar veel over weten. Wij toevallig wel. Portugal hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Eigenlijk zou het concept voor elk EK gewoon bij de UEFA in Zwitserland in een kast moeten liggen.'

De stichting Euro 2000 bestaat nog steeds, met onder meer een adviesbureau. 'Onze kennis kan worden gehuurd.' De vorderingen in Portugal vallen hem tegen. Een toernooidirecteur bijvoorbeeld is nog steeds niet benoemd.

Been: 'Als je weet wat wij twee jaar voor de start allemaal al klaar hadden liggen. Er wordt ook in erg veel stadions gespeeld. Het land grijpt de kans aan om te bouwen of te vernieuwen, maar met tien stadions haal je je onnodig veel werk op de hals.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.