Commentaar

'Het is te cynisch te zeggen dat het Vogelaargeld over de balk is gegooid'

Zonder structurele overheidsbemoeienis zullen de voormalige Vogelaarwijken het echt niet redden, schrijft Raoul du Pré in zijn commentaar voor de Volkskrant vandaag.

De Afrikaanderwijk in Rotterdam. Beeld anp

Soms laat het nieuws zich eenvoudig voorspellen. Had iemand nog gedacht dat er wél spectaculaire vooruitgang is geboekt in de buurten die in 2007 door het vierde kabinet-Balkenende werden uitgeroepen tot Vogelaarwijken? Een erg gelukkig project was het van meet af aan al niet, door al het geruzie tussen kabinet, gemeenten en woningcorporaties over geld en verantwoordelijkheden. Daardoor werd er uiteindelijk minder geïnvesteerd dan beloofd. Vervolgens viel het kabinet, kwam er een nieuwe ploeg met andere prioriteiten en ging de geldkraan weer dicht. Wat tien jaar zou duren, stokte na vier jaar.

Geen wonder dat het Sociaal en Cultureel Planbureau weinig vooruitgang ziet. Maar komt dat doordat het beleid niet deugde? Of doordat het te kort heeft geduurd? Er zijn sterke aanwijzingen dat het laatste in elk geval waar is. Hoewel een deel van het geld ondoelmatig is besteed en de Vogelaarwijken zich niet hebben verheven boven vergelijkbare buurten, stelt het SCP ook vast dat het steeds verder afglijden voorlopig is gestopt. Dat is al heel wat.

Bovendien meet het SCP de beste effecten in de wijken die eerder al, vanaf 1998, bijzondere aandacht kregen. Daar waar structureel is gewerkt aan wijkverbetering, vooral door het vervangen van oude, vervallen sociale huurwoningen door nieuwe koopwoningen en betere faciliteiten, is de buurt wel degelijk merkbaar vooruitgegaan.

Lange adem
Wijkverbetering is een zaak van lange adem. Daarom is het te cynisch om te zeggen dat het Vogelaargeld over de balk is gegooid. Het is eerder het aarzelende, onvolmaakte begin geweest van iets dat elk kabinet tot z'n prioriteiten zou moeten rekenen: voorkomen dat de oude wijken, waar toch al zoveel problemen samenkomen, verder wegzakken. Zonder inmenging van de overheid zal het er in elk geval niet beter op worden.

Het hoofd afwenden is geen optie, zeker niet nu de toestroom van nieuwe Oost-Europese migranten voor nieuwe problemen zorgt. Bovendien: als het kabinet het niet voor de wijken doet, dan maar gewoon voor zichzelf. Want als het nou ergens de gelegenheid heeft te laten zien dat het menens is met de wens om de woningcorporaties, de huizenmarkt én de bouw eindelijk weer eens echt in beweging te brengen, is het in de krachtwijken.

Raoul du Pré is chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.