'Groot economisch visionair' Heinsbroek, geen cijfers achter komma nodig

Hero Brinkman presenteerde in Den Haag zijn 'masterplan' voor de economie, grotendeels geschreven door oud-minister Herman Heinsbroek.

Paraplu met het logo van DPK. Beeld ANP

Nog steeds is de naam Herman Heinsbroek een garantie voor aandacht, zo bleek vandaag tijdens de persconferentie van DPK over het 'masterplan' voor de economie. Tal van journalisten waren naar perscentrum Nieuwspoort gekomen in de verwachting de oud-minister van Economische Zaken te horen. Gisteren meldde DPK dat Heinsbroek, in 2002 minister voor de Lijst Pim Fortuyn in het kabinet-Balkenende I, nauw betrokken is geweest bij het DPK-plan om 'het vertrouwen in de economie te herstellen'.

Heinsbroek was er niet bij. DPK-leider Hero Brinkman zei niets over de afwezigheid van de oud-minister, maar meldde wel dat Heinsbroek 'een groot visionair econoom' is die het helemaal eens is met de standpunten van DPK. Hij schreef 'grote delen' van het masterplan, dat onder meer een voorstel bevat om de overheid en bedrijven een ontslagverbod op te leggen voor minimaal twee jaar. Ook moet de eurozone worden opgesplitst in een West-Europees deel en een overig deel.

Brinkman zei dat hij de maatregelen niet door het Centraal Planbureau - 'het Communistisch Planbureau' - wilde laten doorrekenen. Dat instituut is volgens hem partijdig - net als het ministerie van Financiën, 'omdat het onder leiding staat van een CDA-minister'. Daardoor bleef het onduidelijk wat de economische gevolgen zijn van de maatregelen. 'Je kunt me nu wel vragen naar cijfertjes achter de komma, maar dit is de denktrant. Het is een aanzet tot een out of the box denken. Andere partijen zouden dit moeten omarmen.' Over de plannen voor Europa blaakte Brinkman van zelfvertrouwen. 'De Franse president Hollande zou dit zonder aarzelen omarmen.'

Volgens Brinkman staat het land aan de vooravond van een ongekende economische krimp. Hierdoor kunnen burgers over een paar jaar misschien 'niet meer op vakantie' en zijn ze niet meer zeker van hun baan. Daarom pleit DPK voor een ontslagverbod voor de overheid en bedrijven. Hierdoor zullen Nederlanders verzekerd zijn van werk en inkomen en hoeft de overheid minder te besteden aan uitkeringen. Welke wetswijzigingen precies nodig zijn kon Brinkman nog niet zeggen. 'Ik kan nu nog niet op de wetsartikelen ingaan en we hebben nog geen voorstel klaarliggen. Het is een globaal, macro-economisch voorstel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.