'Groene Boekje' wordt aanzienlijk uitgebreid

De nieuwe Woordenlijst van de Nederlandse Taal, het zogenoemde Groene Boekje, wordt uitgebreider dan de nu nog gehanteerde versie uit 1954....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Volgens Sterkenburg is de uitbreiding vooral te danken aan het informatiseringstijdperk. 'Tegenwoordig beschikken lexicografen over computers en kan er een veel beter inzicht in de woordenschat worden verkregen.'

De Nederlandse taal telt ongeveer een miljoen woorden, verzameld uit verschillende bronnen (kranten, techniek en bellettrie) en opgeslagen in een taaldatabank. Hieruit selecteert het INL de woorden voor de officiële woordenlijst. Een van de criteria is de frequentie waarmee een woord voorkomt.

Het INL adviseert uit het bestaande Groene Boekje zo'n veertienduizend woorden te schrappen, omdat zij niet meer gebruikt worden of voorkomen in hedendaagse teksten. Ook zal de lijst tussen de duizend en tweeduizend karakteristieke Vlaamse woorden bevatten. Dat zijn woorden die in Vlaanderen algemeen aanvaard zijn, maar in Nederland niet voorkomen. Zoals rijkswacht voor marechaussee, brugpensioen voor vut en schepenen voor wethouders.

Het INL moet op 2 juni klaar zijn met het samenstellen van de woordenlijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.