de zestien

'Gratis advies aan Memphis Depay: niet schieten!'

Elk schot dat geen doelpunt oplevert, betekent balverlies. En dus luidt het advies van Michiel de Hoog en Sander IJtsma aan Memphis Depay (PSV): niet schieten als je je op meer dan 18 meter van de goal bevindt. 'Die bal komt wel weer jouw kant op.'

Memphis Depay Beeld anp

Neemt u even drie seconden om te denken aan goals die Memphis Depay dit seizoen voor PSV heeft gemaakt.

(1 seconde.)
(2 seconden.)
(3 seconden.)

Oke. Als u zich goals voor de geest hebt weten te halen, dan denkt u waarschijnlijk aan goals als deze, deze, en deze. Typisch Depay: afstandsschoten met een Cristiano-Ronaldo-achtige traptechniek, het soort goal dat televisie- en radiocommentatoren doet scanderen. Schit-te-ren-de, fe-no-me-na-le goals. Afgelopen zaterdag kwam daar dit fe-no-me-na-le doelpunt bij.

Mede door deze goals geldt Depay als een van de revelaties van het seizoen, en dat terwijl zijn ploeg PSV ondermaats presteert. Hij debuteerde dit seizoen in Oranje en hoort bij de selectie voor de oefeninterland tegen Frankijk van woensdag. Als hij meegaat naar het WK in Brazilië zou dat geen grote verrassing zijn.

Minder vaak op goal
Wij van De Zestien gunnen het Memphis, zoals hij graag genoemd wil worden. Hij is een goede speler met veel techniek, een goed schot, een passeerbeweging, en prima passing. Maar we denken dat hij een nog betere speler wordt als hij wat minder vaak op goal schiet - want Memphis schiet veel te vaak.

Beeld anp
Beeld epa

Wat is 'veel te vaak'? Dat wordt onder meer duidelijk uit een vergelijking met spelers die dezelfde rol als Memphis spelen, Quincy Promes (Twente), Jean Paul Boëtius (Feyenoord), en Viktor Fischer (Ajax).

Boëtius, Promes, Fischer en schieten respectievelijk 2,3; 3,2; en 2,9 keer per 90 minuten. Memphis schiet veel vaker: 5,5 keer per wedstrijd. Op zich niks mis mee, en je zou kunnen zeggen: logisch dat Memphis vaker schiet, want hij heeft een subliem schot, waarmee hij vaker zal scoren dan anderen.

Kansloze posities
Alleen is dat niet waar. Simpel voorbeeld: Promes schiet zoals gezien veel minder vaak dan Memphis, maar maakte dit seizoen twee doelpunten meer. De verklaring is al even simpel: Promes schiet vanuit kansrijkere posities dan Memphis. Of preciezer, Memphis schiet te vaak uit kansloze posities. (Zie hier een grafiek van Memphis' schoten. De stippen geven doelpogingen weer. Hoe groter de stip, hoe kansrijker het schot.)

De kansloosheid van Memphis' schoten is ook in cijfers uit te drukken. We hebben voor elke doelpoging berekend wat de kans op een goal is. Daarbij kijken we onder andere naar de afstand tot de goal, de hoek ten opzichte van de goal, kopbal of schot, de voorzet waar de doelpoging uit voortkwam, en nog wat andere factoren. Dit leidt tot een gemiddelde kans op een goal per schot.

Promes' schoten hebben gemiddeld 11,7 procent kans van slagen; bij Boëtius is dat 12,7 procent; en bij Fischer 11,6 procent. Memphis: 9,6 procent kans op een goal. Het verschil is voor een groot deel te verklaren uit die kansloze pogingen van ver buiten de zestien.

Jean-Paul Boëtius Beeld anp

Te triggerhappy
Depay is dus te triggerhappy. Misschien is hij bedwelmd door zijn succes, een beetje zoals de Braziliaanse linksback Roberto Carlos. Die werd wereldberoemd dankzij deze magnifieke vrije trap en vervolgde zijn carrière door uit alle hoeken en standen te schieten - vaak kansloos, maar heel soms met spectaculair succes. Waarna iedereen weer zei hoe fantastisch dat weer was, waarop Carlos zelfs vanaf de parkeerplaats begon te schieten. (Licht overdreven, maar u begrijpt ons punt.)

Maar Carlos deed zijn ploeg pijn door zo vaak te schieten, en dat geldt ook voor Memphis. Elk schot dat geen doelpunt oplevert, betekent balverlies. Het betekent ook - en misschien is dat nog erger - een gemiste kans op een betere kans. Als Carlos/Memphis had afgespeeld, was de aanval verder gegaan, mogelijk leidend tot een kansrijker schot; al dan niet door Carlos/Memphis zelf. Ten slotte verwachten keepers en verdedigers nu dat Memphis gaat schieten, waarmee de schoten ook minder kansrijk worden.

Het advies aan Memphis is dus simpel: bevind je je op meer dan 18 meter van de goal? Schiet niet. Pass en loop vrij. Die bal komt wel weer jouw kant op. En onthou: ook Messi en Ronaldo spelen zo. Zij blinken niet uit door moeilijke kansen te benutten, maar door veel goede kansen te scheppen.

En wondergoals, die zul je minder maken. Maar wij zullen de misgelopen positieve publiciteit hier op De Zestien ruimschoots compenseren, met lyrische stukken over je intelligente, altruïstische passes.

Michiel de Hoog (@michieldehoog) en Sander IJtsma (@11tegen11) schrijven over statistiek en voetbal op voetbalblog De Zestien.

Roberto Carlos Beeld epa
 
Depay is dus te triggerhappy. Misschien is hij bedwelmd door zijn succes, een beetje zoals de Braziliaanse linksback Roberto Carlos.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.