'Gay Games geven Amsterdam impuls van honderd miljoen'

De organisatoren van de Gay Games Amsterdam, die in augustus 1998 zullen worden gehouden, rekenen op vijftig- tot honderdduizend bezoekers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De schattingen, die verder uitgaan van ruim elfduizend deelnemers, zijn mede gebaseerd op bezoekersaantallen en enquêtes in New York, waar vorig jaar de vierde 'Olympische Spelen' voor homoseksuele en lesbische sporters werden gehouden.

Het gemeentebestuur van Amsterdam steunt de organisatie met een subsidie van een miljoen gulden. Om die reden, maar ook omdat de gemeente internationaal geen gezichtsverlies wil lijden, zal het financiële aspect van Amsterdamse Gay Games nauwgezet worden bewaakt. De gemeente heeft het organisatiebureau Twijnstra Gudde in de arm genomen om de zaken in het oog te houden.

'De spelen zijn een buitengewoon groot evenement', zei wethouder F. de Grave donderdag. 'Dat is voor het gemeentebestuur van Amsterdam de voornaamste reden om de Gay Games te steunen. Dat het ook een evenement is voor homoseksuele en lesbische mannen en vrouwen, is voor de gemeente slechts een bijkomende omstandigheid.'

'Enerzijds zullen de spelen ongetwijfeld een positieve internationale uitstraling hebben', aldus De Grave. 'Maar van de andere kant: er zijn ook grote risico's, vooral op financieel gebied. '

Tijdens de Amsterdamse spelen zal meer dan voorheen aandacht worden geschonken aan kunst en cultuur. Zo zullen er een korenfestival en een filmfestival zijn. Ook denksporten (bridge en schaken) en ballroomdancing worden aan het programma toegevoegd. 'Het zal in elk geval méér dan alleen maar een sportevenement worden', beloofde M. Meijer, voorzitster van de Stichting Gay & Lesbian Games Amsterdam 1998.

De opening (op 1 augustus 1998) en de sluiting (ruim een week later) van de Gay Games zullen zich afspelen in het nieuwe Stadion Amsterdam in de Bijlmermeer. Ook een aantal van de sporten zal in dit stadion worden afgewerkt. Voor het 'deelnemerscentrum' (het zal waarschijnlijk, zoals gebruikelijk, een tentenkamp worden) wordt nog gezocht naar een goede locatie in de Amsterdamse binnenstad. In aanmerking komen: het Museumplein, de ruimten rond de Stopera en het Beursplein en omgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.