Commentaar

'G500 had zich te veel voorgesteld van inbraakpoging dit weekend'

Het lijkt erop dat de G500-jongeren zich te veel hadden voorgesteld van hun eerste inbraakpoging, schrijft Raoul du Pré. Geduld loont.

G500 op het CDA-congres, afgelopen weekend. Beeld ANP

De eerste inbraakactie van de jongerenbeweging G500 was geen onverdeeld succes. Bij het CDA ging het lekker. Daar werd het verkiezingsprogramma met behulp van amendementen verjongd. Bij de PvdA ging het moeizamer. Die partij bleek een stuk minder ontvankelijk voor de voorstellen van de jongeren. En de procedures keerden zich tegen de inbraakpoging. Toch wat teleurgesteld droop de G500 af.

Nu breekt voor de beweging het lastigste moment aan. De start was prima, met veel media-aandacht. De strijd der generaties stond dit voorjaar opeens in het middelpunt van de belangstelling. Zinnige pleidooien over de toegang van jongeren tot de woningmarkt en meer bestaanszekerheid voor flexwerkers kregen de aandacht van politiek Den Haag. Nu de ouderen zich al in zoveel belangstelling mogen verheugen van partijen als PVV, SP en 50Plus, kan dat voor het evenwicht geen kwaad.

Daarbij lijkt het er wel op dat ze zich van het afgelopen weekend te veel hadden voorgesteld. Congressen stemmen over de verkiezingsprogramma's, maar ze worden er niet ter plekke geschreven. Daar liggen beginselprogramma's, partijvisies, en vele vergaderingen onder. Zelfs met tweehonderd stemgerechtigde jongeren kun je niet opeens een andere weg in slaan.

En daarbij valt het partijbesturen nauwelijks kwalijk te nemen dat ze niet de allerhoogste prioriteit geven aan nieuwe leden die niet eens vanwege hun politieke overtuiging maar om praktische redenen lid zijn geworden. Natuurlijk staat daar wantrouwen in de weg.

Als de G500 meer wil zijn dan een klaroenstoot, is er werk aan de winkel. Dan moeten de partijen van binnenuit veranderd. Niet op één congres, maar op vele partijbijeenkomsten, ook als er geen camera's bij zijn. 'Ze moeten niet verwachten dat verandering met de wind komt', zei PvdA-voorzitter Spekman in reactie op de kritiek dat het zaterdag niet opschoot. Zo is het. En als het de jongeren menens is, zien ze dat als een uitdaging.

Raoul du Pré is politiek redacteur van de Volkskrant

 
En daarbij valt het partijbesturen nauwelijks kwalijk te nemen dat ze niet de allerhoogste prioriteit geven aan nieuwe leden die niet eens vanwege hun politieke overtuiging maar om praktische redenen lid zijn geworden.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.