'Frankrijk gaat luchtaanvallen uitvoeren tegen IS'

Frankrijk zal waarschijnlijk luchtaanvallen gaan uitvoeren tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Franse media verwachten dat president François Hollande de acties maandag zal aankondigen op zijn halfjaarlijkse persconferentie.

De Franse president Francois Hollande. Beeld anp

Volgens de krant Sunday Times wil ook de Britse premier David Cameron de luchtmacht inzetten tegen IS in Syrië. Tot nu bestrijden de Franse en Britse luchtmacht IS alleen in Irak.

Tot dusverre was Syrië taboe voor de Franse luchtmacht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzette zich daartegen, omdat het bestrijden van IS president Assad in de kaart zou spelen. Hij zou profiteren van het verzwakken van zijn radicaal-islamitische tegenstanders.

Het Franse ministerie van Defensie wil de luchtaanvallen al langer uitbreiden naar Syrië. IS is een grensoverschrijdende organisatie, aldus Defensie, wier zwaartepunt zich in Syrië bevindt. Bovendien trekken Franse jihadisten naar Syrië, waardoor dat land een groot gevaar vormt voor Frankrijk.

(Tekst gaat verder onder foto)

David Cameron. Beeld anp
De Syrische president Bashar al-Assad. Beeld anp

Tot dusverre prevaleerde de lijn van Buitenlandse Zaken, maar de opvattingen in Parijs zijn gaan schuiven door de Syrische vluchtelingencrisis, aldus Le Monde. 'Iedereen beseft dat het zo niet door kan gaan', zei 'een hoog geplaatste bron' tegen de krant.

Ook Groot-Brittannië zou zijn luchtaanvallen willen uitbreiden naar Syrië. Zaterdag zei minister van Financiën George Osborne dat de vluchtelingencrisis 'bij de bron' moet worden aangepakt, door zowel het 'kwade' regime van Assad als IS aan te pakken.

Twee jaar geleden leed premier Cameron een pijnlijke nederlaag, toen het Britse Lagerhuis tegen diens plan voor luchtaanvallen op Syrië stemde. Cameron zou pas bommenwerpers willen sturen als hij verzekerd is van een parlementaire consensus, aldus The Guardian. De kansen daarop worden niet vergroot doordat de linkse Jeremy Corbyn favoriet is voor het leiderschap van Labour, meent de krant.

Politiek prestige

De luchtaanvallen op Syrië werden tot nu toe uitgevoerd door een coalitie van de Verenigde Staten, Canada, Turkije en een aantal Arabische landen. Deelname van Frankrijk en Groot-Brittannië zou zowel de slagkracht als het politieke prestige van de coalitie vergroten.

Toch is uitbreiding van de luchtacties geen wondermiddel, zeggen experts. De kans op collateral damage is groot, omdat strijdende partijen zich tussen de burgerbevolking bevinden. Volgens François Heisbourg, een Franse specialist op het gebied van veiligheid en internationale betrekkingen, hebben de luchtaanvallen in Syrië IS tot dusverre niet verzwakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft tegenover zijn Russische collega Sergei Lavrov zijn zorgen uitgesproken over een mogelijke forse toename van de militaire steun van Moskou aan de Syrische regering. Er zijn aanwijzingen voor een 'snelle militaire opbouw' door de Russen in Syrië, volgens het ministerie.

Islamitische Staat

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over Islamitische Staat en de strijd tegen de terroristische organisatie.

Wooneenheden

In telefoongesprek zaterdag heeft Kerry aan Lavrov duidelijk gemaakt dat deze ontwikkeling, indien de berichten kloppen, 'het conflict verder kunnen doen escaleren en kunnen leiden tot verlies van levens en grotere vluchtelingenstromen'. Ook bestaat het risico van een confrontatie met de door de VS geleide internationale coalitie die in Syrië IS bestrijdt.

Volgens de VS is er sprake van mogelijke voorbereidingen voor een grote militaire hulpoperatie. Het zou gaan om de komst van honderden het tijdelijke wooneenheden bij het vliegveld van de stad Latakia, alsmede een mobiele luchtverkeerstoren.

De Amerikaanse president van Buitenlandse Zaken John Kerry. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.