Reportage

'Er mag gedanst worden' bij de aftrap van PVV-campagne

Een tienkoppige band vult het podium, discolichten knipperen. 'Let me entertain you!', zingt de zanger terwijl hij over het podium huppelt. Zo'n tweehonderd genodigden zwaaien met Nederlandse vlaggetjes. 'Er mag gedanst worden!', maar eigenlijk wacht iedereen op de komst van Wilders. Dit is geen bruiloft, maar de aftrap van de PVV-campagne in Ahoy.

Geert Wilders trapt zijn campagne af. Foto epa

De achterste zes rijen stoelen zijn leeg, maar daar lijkt niemand zich aan te storen. Achterin is een koord gespannen, van waarachter de pers toekijkt. Zo ook de ingehuurde beveiliging die ervoor waakt dat de mensen voor het koord en het journaille achter het koord van elkaar gescheiden blijven.

En dan komt eindelijk Fleur Agema het podium op. Ze excuseert zich ervoor dat de show een uur later dan gepland begint. 'Maar wij zijn de enige partij die zo veel beveiliging nodig heeft', zegt ze. 'Ontzettend jammer dat mensen gedesillusioneerd naar huis zijn gegaan.' Wellicht is een enkeling om die reden inderdaad afgehaakt, maar het verklaart niet de lege stoelen. Agema neemt niet de tijd om daar bij stil te staan. Aan haar de eer om de nieuwe kandidaten voor te stellen.

Kent u die politicus die naar Brussel ging?
Stuk voor stuk krijgen ze een vrolijke introductie. 'Misschien kent u die mop van de politicus die naar Brussel ging. Nou lieve mensen, hij is terug. Op nummer acht Barry Madlener!' Als de lijst compleet is, rest alleen nog de lijsttrekker. Maar eerst krijgen de aanwezigen de primeur van het nieuwe verkiezingsspotje.

Beelden van Brussel en de Europese vlag worden afgewisseld met die van vliegtuigen en islamitische vrouwen. De stem van Wilders waarschuwt voor de rampspoed van de EU. Het geheel wordt kracht bij gezet door onheilspellende muziek.

Na het filmpje schalt 'Eye of the tiger' uit de speakers. Geert Wilders komt het podium op, achter hem rolt een grote Nederlandse vlag uit. Het publiek staat en applaudisseert.

Dan volgt de speech waarvan de tekst al twee uur eerder op internet was verschenen, maar het publiek smult ervan. Een grapje over de roze korte broek van Pechtold is nieuw, een stukje improvisatie. Wilders: 'Brussel is een vampier die ons leegzuigt, wilt u dat?' Het publiek: 'Nee!' Wilders: '12 september wordt onze Bevrijdingsdag!'

Tenslotte scharen alle kandidaten zich achter hun lijsttrekker. 'Plop', een handvol confetti dwarrelt naar beneden. Agema: 'En nu komt weer de band, dus we gaan nog niet naar huis!'

Wilders loopt naar de uitgang, waar hij even stilhoudt om vragen van de pers te beantwoorden. Zijn woorden verdrinken in het geluid van de feestband. De muzikanten spelen 'You'll never walk alone' en pakken vervolgens hun instrumenten in. Een leeg podium met een grote rood-wit-blauwe vlag blijft achter.

Wilders spreekt de zaal toe. Foto reuters
Meer over