'Een twee jaar oude al dan niet opgestoken vinger, nou en?'

Het is eigenlijk heel simpel

 

Het diplomatieke incident van de week was de vinger. Yanis Varoufakis zou twee jaar geleden, toen hij nog geen minister van Financiën was, tijdens een praatje zijn middelvinger hebben opgestoken naar de Duitsers. Er is beeld van, dus is het waar.

Leugens, gemanipuleerd beeld, protesteerde Varoufakis nog, maar dat werd niet meer gehoord, want die man protesteert tegen álles.

En toen iedereen klaar was met 'schande, proletengedrag, dit is nou precies wat er mis is met de Grieken' roepen, deed een Duitse televisiekomiek een bekentenis. Hij had geknutseld aan een oud filmpje van Varoufakis en die vinger erin gemonteerd. Om de hypocrisie bloot te leggen in een land dat te hoop loopt over een vinger, terwijl het Europa in het verderf stort. En om te laten zien dat 'de media' alles wat in hun straatje past klakkeloos overnemen, conform het adagium: nooit een goed verhaal dood checken. Humor met een hooggestemd doel.

Nu was het de beurt aan de andere helft van Europa om 'zoveelste poging om de Grieken door het slijk te trekken' en 'hij had twéé middelvingers moeten opsteken' te roepen. Maar daarmee is de kous nog niet af. Want de bekentenis van de komiek is satire. Zegt de komiek. Ofwel: de nepvinger is nep, derhalve is de vinger echt, al weten we dat niet zeker, want het valt niet uit te sluiten dat iemand anders aan de beelden knutselde. En zie nu hoe gretig eenieder zijn versie van de waarheid omarmt.

Humor met als doel het creëren van maximale ontregeling. En humor met een krachtige boodschap: een twee jaar oude al dan niet opgestoken vinger, nou en?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.