'Eén studie bekostigen is voldoende'

Wil het hoger onderwijs betaalbaar blijven, dan moet de overheid nog maar één opleiding voor een student bekostigen. Studenten die na een opleiding toch willen doorstuderen, moeten dat zelf betalen....

Van onze verslaggever

ENSCHEDE

Het rapport werd woensdag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Universiteit van Twente.

Studenten moeten vroeg in de opleiding worden geselecteerd. De meeste studenten kiezen, zo blijkt uit het onderzoek, voor de hoogste en ook langst durende opleiding. Daarom moeten er kort durende opleidingen komen, zodat afvallers na de selectie daar naar kunnen worden verwezen.

Die korte opleidingen moeten een goed perspectief bieden op de arbeidsmarkt en werkgevers moeten voor die opleidingen een keurmerk verlenen. Staatssecretaris van Onderwijs, A. Nuis, wil af van de uniforme studieduur van vier jaar en wil naast langere studies ook kortere studies invoeren. De gemiddelde studieduur zou daardoor omlaag moeten, wat de overheid in 2004 tweehonderd miljoen gulden moet opleveren.

Het invoeren van kortere opleidingen dan de huidige vier jaar is volgens het centrum alleen zinvol als studenten niet daarna alsnog een andere opleiding met overheidssubsidies volgen. Nu kunnen studenten nog studies stapelen, hoewel de overheid de overstap van het hoger beroepsonderwijs naar het wetenschappelijk onderwijs de afgelopen jaren al heeft ingeperkt.

De overgang van het middelbaar beroepsonderwijs naar het hbo is onbeperkt mogelijk. De kortere opleidingen kunnen geen verwaterde opleidingen zijn van de langere opleidingen, aangezien dan een groep studenten in een traject belandt dat nauwelijks perspectief biedt, stelt het centrum.

F. Schutte, bestuurder van de Universiteit van Twente meende dat een korte universitaire studie een contradictie is. Onderzoeker F. Vught stelde dat het niet per se noodzakelijk is dat de kortere opleidingen aan de universiteit worden georganiseerd. G. ten Dam, lid van de universiteitsraad van de Universiteit van Twente wees erop dat de kortere opleidingen in slecht aanzien komen te staan, omdat alleen de afvallers die zullen volgen.

De collegevoorzitter van de Technische Universiteit Twente, P. Veldman, zei dat het aanzien van opleidingen wordt bepaald door de manier waarop studenten aan een opleiding beginnen en niet door het niveau van de afgestudeerden.

'De hang naar lang zal ook bestaan bij het bedrijfsleven', waarschuwde Nuis in een slotwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.