'Eén minister voor milieu, verkeer en wonen '

In Nederland moet één persoon de verantwoordelijkheid op zich nemen voor milieu, vervoer, wonen en werken. Dat heeft directeur Klaas van Egmond van het Milieu- en Natuurplanbureau zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof....

‘Je moet de verantwoordelijkheid op één plek leggen’, aldus Van Egmond van het planbureau, een adviesorgaan van de regering. Op dit moment bemoeien te veel instanties zich met de manier waarop Nederland wordt ingericht, zegt hij. Dat is slecht voor de duurzaamheid van het land, maar ook voor de verkeerssituatie.

Van Egmond spreekt geen voorkeur uit of minister Jacqueline Cramer van VROM of premier Jan Peter Balkenende deze taak op zich moet nemen. Hij wil daarnaast dat de provincies meer verantwoordelijkheid krijgen ten koste van de gemeenten, die te veel binnen de eigen gemeentegrenzen kijken.

De directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau vindt het verder een goed idee om twee jaar lang geen grote projecten op het gebied van wonen, werken, milieu en verkeer uit te voeren. Deze tijd zou moeten worden gebruikt om een alles overkoepelend plan voor deze beleidsterreinen te ontwikkelen.

Van Egmond, tevens hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Utrecht, vindt in ieder geval dat er geen woningen bij moeten worden gebouwd in de laaggeleden gebieden van Nederland. Deze ‘natte moerassen’ in het westen van het land zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse rivierdelta, en daarmee van de waterhuishouding. Daarom moeten deze gebieden niet worden aangetast.

Dinsdag presenteert het Milieu- en Natuurplanbureau een uitgebreid advies aan minister Cramer waarin het orgaan adviseert hoe Nederland kan bereiken dat het in 2040 een duurzame economie heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.