Column

'Dus de gedachte aan een titel voor Feyenoord is zot, dwaas? Pfff'

Feyenoord is jong, talentvol, rijper dan vorig jaar en op papier alleen minder dan Ajax, vindt sportverslaggever Willem Vissers. 'De jacht op de eerste landstitel sinds 1999 is derhalve geopend. Dat heeft niets met absurdisme te maken.'

Graziano Pelle zwaait naar de fans tijdens een ererondje met de selectie tijdens de Open Dag van Feyenoord in de Kuip. Beeld anp

Stelling: Feyenoord moet dit seizoen meestrijden om de landstitel in de eredivisie. Gewoon, omdat de selectie genoeg kwaliteit herbergt.

Dat vraagt om uitleg. Jeugdige topvoetballers emigreren bij bosjes, maar de talenten van Feyenoord blijven, net als die goeie ouwe Kuip dus blijft. De adepten van behoud en verbouwing van het klassieke stadion in Rotterdam wonnen onlangs van de nieuwlichters, de predikers van het geloof dat alleen met een hagelnieuw stadion met skyboxen succes valt te behalen in voetbal.

Met verbijstering reageerde de leiding van Feyenoord toen bleek dat binnen de gemeenteraad geen meerderheid bestond voor de peperdure nieuwbouwplannen. De lobby bleek prutswerk. De directies van club en Kuip waren ervan overtuigd dat de gemeente garant zou staan voor 165 miljoen euro, maar Rotterdam heeft iets anders aan zijn hoofd dan financieel avonturisme.

Feyenoord huilde hete, bittere tranen. Weg goudomrande toekomst. Nauwelijks bekomen van de schrik, sprak technisch directeur Martin van Geel zondag tijdens de open dag op Radio 1. Een verslaggever ondervroeg hem over de ambities, kort nadat de nieuwe spelers uit een helikopter waren gestapt, als vaste prik op het dagmenu van het open huis in Rotterdam-Zuid. De hoogvliegers waren alleen jeugdspelers, deze keer. 'Het zou absurd zijn om te zeggen dat we voor het kampioenschap gaan, met de vijfde begroting van Nederland', zei Van Geel.

Alsof hij de fans de waarheid wilde inpeperen. Ja, mensen, wat willen we nu eigenlijk met de vijfde begroting van Nederland? Dan hoef je bij wijze van spreken niet eens te beginnen aan de competitie, als het om titelkansen gaat.

En gebruikte Van Geel dat woord 'absurd' bewust om te misleiden, om Feyenoord ver weg te houden van een favorietenrol, of denkt hij écht zo? Absurd betekent volgens woordenboek Van Dale 'strijdig met de rede'. Achter synoniemen staat: zot of dwaas.

Prachtige spelers
Dus de gedachte aan een kampioenschap is zot, dwaas? Pfff. Feyenoord leidt prachtige spelers op, Feyenoord heeft af en toe zeven spelers in de selectie van Louis van Gaal voor Oranje. Alle zeven willen ze dolgraag naar het WK in Brazilië, alle zeven doen ze hun uiterste best komend seizoen. Topschutter Pellè is bovendien gebleven.

Natuurlijk, voor het einde van de transfermarkt, op 2 september, kan nog veel gebeuren. Het buitenlandse grootkapitaal kan desastreuze gevolgen hebben voor welke illusie dan ook, maar op 23 juli is de situatie nog steeds dat alle goede Feyenoorders blijven.

Het gaat te ver om te stellen dat Feyenoord kampioen móét worden, maar Feyenoord is verplicht vrijwel tot het einde mee te doen in de strijd om de titel.

Gelukkig denken de spelers en trainer Ronald Koeman ongeveer hetzelfde, zonder het telkens hardop uit te spreken. Ze zeggen één voor één dat het beter moet dan vorig seizoen, vooral in mentaal opzicht. Vorig seizoen eindigde Feyenoord als derde, met evenveel punten als PSV, dat kon bogen op een beter doelsaldo. PSV begint vrijwel opnieuw, met een piepjong elftal. Rivalen als Vitesse, AZ en FC Twente zijn hun beste spelers kwijtgeraakt.

Feyenoord is jong, talentvol, rijper dan vorig jaar en op papier alleen minder dan Ajax. Beter dan de derde plaats zijn alleen de tweede plaats en de toppositie, het kampioenschap dus. De spelers zijn blijkbaar ambitieuzer dan de leiding. De jacht op de eerste landstitel sinds 1999 is derhalve geopend. Dat heeft niets met absurdisme te maken. Zoiets heet realisme.

Waarmee we terug zijn bij de stelling.

Willem Vissers is sportverslaggever voor de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers

 
Spelers zijn blijkbaar ambitieuzer dan de leiding
(VLNR) Eric Gudde, algemeen directeur, trainer Ronald Koeman en Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.