'Doorvoering van rapport is einde van Matinee'

Het rapport van de commissie-Hierck hangt als een 'zwaard van Damocles' boven de Zaterdagmatinee. Het is 'niet te rechtvaardigen' dat zeventig arbeidsplaatsen, ofwel een heel Radio Symfonie Orkest, dreigt te worden afgeschaft 'als straf voor de artistieke leidingloosheid in Hilversum'....

Dat zei Jan Zekveld, muziekchef van de VARA en programmeur van de Zaterdagmatinee in Amsterdam, bij de presentatie van het programma 2001-2002.

Tot de adviezen die de commissie-Hierck onlangs uitbracht aan staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur, hoort opheffing van het Noordhollands Philharmonisch Orkest (delen gaan naar het Ballet Orkest), verkleining van het Nederlands Philharmonisch/NKO, en opheffing van 70 muzikantenbanen bij de omroep. Het vrijkomende geld bij de radio moet door omroepen besteed worden aan producties van andere orkesten in het land.

Volgens Zekveld is dat 'totaal irreëel': 'Met mijn plannen zal ik altijd tegen de autonomie van die andere orkesten aanlopen. Bovendien zal, bij gelijkblijvende verdelingsverhoudingen tussen de Hilversumse zendgemachtigden, het resterende muziekapparaat van de omroep nog maar mondjesmaat beschikbaar zijn voor de Matinee.'

Zekveld geeft toe dat de positie van de radio-orkesten is uitgehold door zwakke programmering van omroepen als EO en TROS. Als die het straks ook over een kleiner Muziekcentrum van de Omroep (MCO) mede voor het zeggen krijgen, is het paard alleen maar achter de wagen gespannen, stelt Zekveld.

Voor het komende, 41e Matinee-seizoen zijn overigens al oude banden aangehaald met het Rotterdams Philharmonisch, dat zes maal optreedt, waarvan vier keer (ook op tv) met Valeri Gergjev. Radio-orkesten spelen 28 maal. Centrale componisten in de komende series zijn Henze, Stockhausen (het hele Freitag in Carré), Goebajdoelina, Boulez, Guo Wenjing en John Adams.

Opdrachten staan uit bij Adams, Guo, Zuidam, Wagemans en Stockhausen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.