'Die tekening komt hoe dan ook terug'

Wethouder Stadig van Amsterdam (PvdA), moest afgelopen week een tekening terugnemen. Uit de schets kon worden opgemaakt dat Amsterdam sportvelden wil opofferen ten behoeve van woningbouw....

'Onzin', zegt de wethouder. 'Ik heb helemaal geen structuurplan ingetrokken. Er is sprake van een geweldig misverstand.'

Stadig reageerde dit weekeinde voor het eerst op de luidruchtige commentaren na een commissievergadering, waar hij vorige week woensdag werd belaagd door joelende stadgenoten.

De wethouder, zo luidde het verwijt, zou Amsterdam willen beroven van het schaarse groen door volkstuinen en sportvelden vol te plempen met in totaal vijftigduizend woningen.

Stadig: 'Het ging om één tekening, waarin ik heb proberen aan te geven waar we na het jaar 2010 tot aan 2030 nog eens vijftigduizend woningen zouden kunnen bouwen, vooropgesteld dat het in die tijd noodzakelijk zou blijken die hoeveelheid woningen te bouwen. Die tekening, niet meer dan een doorkijk naar de verre toekomst, veroorzaakte zoveel commotie dat ik besloten heb haar terug te nemen. Het gaat dus niet om een structuurplan.'

De tekening was een bijlage van het ontwerp-structuurplan tot 2010, de periode waarin Amsterdam 35 duizend nieuwe woningen wil bouwen. Stadig: 'Over dat structuurplan is vrijwel iedereen het eens. Maar we moeten ook kijken naar de periode daarna. Besluiten daarover hoeven we nog niet te nemen, al was het maar omdat er tot 2010 nog tweemaal gemeenteraadsverkiezingen zijn en er een nieuw bestuur met nieuwe inzichten kan komen. Die tekening, althans hoe en waar je in de toekomst moet bouwen, komt natuurlijk hoe dan ook weer terug.'

De gretigheid waarmee CDA en VVD, de twee coalitiepartners van de PvdA in de hoofdstad, de politieke ondergang van Stadig in het vooruitzicht stelden nadat hij woensdag zijn 'doorkijk naar de verre toekomst' had ingetrokken, bewijst niettemin dat er politieke spanningen zijn omtrent het toekomstig woningbeleid. En huisvesting, koop of huur, is blijkens recent onderzoek voor de burgers nog steeds het grootste maatschappelijke probleem van de hoofdstad.

Zijn eigen partij is mordicus tegen het opofferen van de geliefde volkstuinen en sportvelden. Met de verkiezingen van 22 januari in het vooruitzicht - Stadig zelf erkent dat ook bij hem electorale motieven een rol speelden toen hij vorige week bakzeil haalde - heeft de PvdA-fractie voor de verre toekomst alternatieve bouwlocaties geopperd.

Grofweg wordt daarbij het groen gespaard en gaat het om (potentieel) bedrijfsterrein. Vooral de VVD ziet dat niet als oplossing, omdat er volgens de liberalen in het ontwerp-structuurplan tot 2010 al voldoende ruimte voor woningen is vrijgemaakt. Bovendien zou die ruimte ten koste van het bedrijfsleven gaan.

De komende twee maanden als dit plan tot 2010 definitief wordt vastgesteld, zal blijken wie bereid is nóg verder in de toekomst te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.