'Die oude man' heeft het niet makkelijk met dcc en cd-i

Of Jan D. Timmer na vijf jaar presidentschap van Philips nog ergens spijt van heeft? 'Dat het maar zo kort heeft geduurd', reageert Timmer, behendig wegglippend onder de eigenlijke vraag....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

'Ik ben begonnen aan een periode waarin ik bijna elke dag wel iets voor het laatst doe', zegt Timmer in zijn laatste rondje jaarcijfers. Straks wordt hij opgevolgd door Cor Let's make things better Boonstra. Het waren, zegt Timmer, tumultueuze tijden, maar de onverwacht glimmende winst over 1995 lijkt wel 'een mooi afscheidscadeau': 'Ze moeten gedacht hebben: die oude man heeft zo hard gewerkt, laten we het hem een beetje makkelijk maken.'

Alsof er geen vuiltje aan de lucht is. En dat is er natuurlijk wel. Voor het eerst moet Timmer ronduit erkennen dat twee Philips-produkten, de digitale compact cassette (dcc) en de interactieve cd (cd-i) niet het succes hebben gebracht dat hij verwachtte, zoals bijna elke buitenstaander al vreesde. 'We hadden natuurlijk hogere verwachtingen van de dcc', zegt Timmer, volgens wie de cassette hooguit een speeltje is voor 'audiofielen'.

Het verschil tussen een gewone, analoge cassette en een dcc is de klant amper uit te leggen, die daardoor terugdeinst voor de veel hogere prijs. Of zijn investeringen nog eens worden terugverdiend? 'Misschien over een hele lange tijd', zegt Timmer die 'geen sterke sentimentele binding met de dcc heeft'.

Maar spijt? Nee, geen spijt. Want hij heeft er veel van geleerd. Net als van de cd-i, dat andere pioniersprodukt. Timmer: 'Het duurt veel langer om het in de markt te zetten en het kost veel meer geld.' De cd-i 'gaat niet goed' in Amerika, maar wel in 'een aantal landen in Europa'. Het ooit gestelde doel van één miljoen verkochte spelers is volgens Timmer met vertraging gehaald, 'als ik flink naar boven afrond'.

De cd-i lijkt voor Philips gewoon een stapje in de richting van de digitale video disc (dvd), die in de loop van dit jaar op de markt moet komen. De dvd combineert alles wat andere cd's ook kunnen. Timmer heeft er duidelijk hogere verwachtingen van dan van de cd-i. Er zal volgens hem rond het nieuwe schijfje met spelers 'een hele familie' ontstaan die het succes van de audio-cd 'nog zal overtreffen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.