'De vliegtuigstoel was voor mij als connectieverslaafde een laatste verbindingsvrije oase'

Hoe moeilijk kan het zijn

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: splendid isolation.

Foto Aurelie Geurts

Delta Airlines heeft aangekondigd dat het aan boord gratis toegang gaat aanbieden tot berichtendiensten als iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger. Beste Delta: Ik. Wil. Het. Niet. Ik wil geen messaging, ik wil geen mail, geen internet, sterker nog ik wil helemaal geen verbinding.

De vliegtuigstoel was voor mij als connectieverslaafde een laatste verbindingsvrije oase. Overal in Nederland heb ik dekking. Op het strand, midden op de Veluwe, onder in de Oosterscheldetunnel. En dankzij Neelie Kroes en de Europese Commissie - wat eigenlijk best een goeie naam zou zijn voor een jazzcombo - kan ik sinds afgelopen zomer ook 4G dataroamen op de camping in Frankrijk. Prima, want nu heb ik tenminste een goede verbinding terwijl ik daarvoor eindeloos zat te klooien op de net niet werkende camping-wifi.

En overal verbinding heeft z'n nadelen, maar waar ik echt gek van word is nét wel of nét geen verbinding. Ik ben een drie maanden durend verblijf in Boedapest begonnen met een week fulltime doelloos prutsen aan de router in het appartement, omdat de verhuurder na een aantal dagen pas de wifi aan kon komen zetten. En weinig dingen roepen bij mij meer agressie op dan wifinetwerken die free public wifi heten en bij nadere inspectie én niet gratis én niet publiek toegankelijk blijken te zijn.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Foto de Volkskrant

Maar in vliegtuigen wist ik: hier is niets. En dan hoef ik het ook niet. Dus laat ik me op een negen uur durende vlucht naar Hongkong met veel genoegen opsluiten op de mij ter beschikking gestelde 25 vierkante centimeter en vermaak me met het eten en het bingewatchen van films die allang van Netflix af zijn. En wellicht lees ik zelfs een boek. Maar nu maken steeds meer vliegtuigmaatschappijen een einde aan mijn splendid isolation. Als het er is, dan moet ik.

Maar de kans is vrij klein dat vliegtuigmaatschappijen stoppen met wifi inbouwen alleen om mij af en toe een paar uur rust te bezorgen. Over een paar jaar hebben we overal en altijd internetverbinding. En de aan-uitknop? Die zit in je hoofd. Een vriendin van mij besloot onlangs om elke zondag haar telefoon uit te zetten. Een rustdag. Met overigens aanzienlijk meer beenruimte dan in het vliegtuig.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk