'De toiletbril lijkt lichter dan de schedel'

'Bepalen welke poëzie relevant is voor de huidige tijd is een riskante onderneming.'..

'Heeft de poëzie in het huidige tijdsgewricht nog enige betekenis?'

Erik Lindner moet toegeven dat de eerste zin, die hij heeft geschreven, niet uitblinkt in helderheid, maar kan zich helemáál niet vinden in de tweede zin, de herschreven versie.

Geen enkele zin die hij voor de inleiding van de New Poetry-bundel Poëzie met een angel schreef, herkent hij meer als de zijne. Zijn voorwoord is door Willem Demense van uitgeverij IJzer zo drastisch herschreven dat Lindner daaraan niet meer zijn naam wil verbinden. Tot Lindners grote verdriet is het boek al gedrukt.

'Zo mogelijk nog erger vind ik, dat Demense veranderingen in de vertaling heeft aangebracht', zegt een diepongelukkige Lindner. 'In het gedicht Small Female Skull heb ik gekozen voor het als persoonlijk voornaamwoord voor schedel, in plaats van hij. Demense heeft dat weer veranderd in hij, zodat in de zin ''Ik zit een tijdje op de bril van het toilet met mijn hoofd/ in mijn handen, ontzet. Hij voelt veel lichter dan ik dacht'' het woordje hij lijkt terug te slaan op de bril van het toilet.'

Willem Demense moet er om lachen. 'Heeft Lindner ook verteld dat hij in Standing Female Nude ''Don't talk'' had vertaald als ''Spreek niet''? Het is nota bene een hoer die aan het woord is. En van ''Six hours like this for a few francs'', maakte hij: ''Zes uur zó blijven voor een paar franken.''' Het moet goed Nederlands zijn, vindt Demense, dat is zíjn verantwoordelijkheid als uitgever.

Dat Lindner, die met de bundel zes voor Nederland onbekende, intrigerende Britse dichters introduceert - een aantal zal half maart in Nederland optreden - vooraf niet is gekend in de veranderingen, vindt hij onacceptabel. Lindner eist een rectificatie: een publieke mededeling van de uitgever dat Lindner als samensteller niet verantwoordelijk is voor de inhoud van de bundel. En voor elk boek een inlegvel met dezelfde mededeling.

'Heb ik geen enkele moeite mee', zegt Willem Demense. 'Als hij mij dat vraagt, doe ik het.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.