Opinie

'De toekomst van de G500 ligt in Europa'

Wat er aan het tienpuntenplan van de G500 ontbreekt, is een internationale dimensie. 'Dat is jammer, omdat juist bij jongeren de horizon tegenwoordig tot ver over de grens reikt', schrijft PvdA-Europarlementariër Thijs Berman in een open brief aan de G500.

Beeld screenshot. Sywert van Lienden bij Buitenhof, vorige maand

Beste G500, beste Sywert,
Mijn complimenten. Niet alleen voor jullie streven naar vernieuwing en hervorming, maar ook voor de creatieve manier waarop de G500 campagne voert. Toch wil ik graag een voorstel doen om jullie tienpuntenplan aan te vullen met de ambitie om Nederland weer voorop te laten lopen in de Europese Unie.

Het project van de Europese Unie is ooit begonnen met de gedachte, dat samenwerken de enige weg naar een vreedzame en welvarende toekomst is. Jullie plan om binnen Nederland gezamenlijk aan een toekomst te werken wordt breed ondersteund.

Wat er aan het tienpuntenplan van de G500 ontbreekt, is een internationale dimensie. Dat is jammer, omdat juist bij jongeren de horizon tegenwoordig tot ver over de grens reikt. Laten we jullie initiatief dan ook in een breder perspectief van samenwerking plaatsen, aangezien de grote uitdagingen van de toekomst zonder uitzondering internationaal zijn: een wereldorde gebaseerd op recht, op vrede en een duurzame ontwikkeling. Een goed functionerende Europese Unie is daarbij een absolute noodzaak.

We leven momenteel in een complexe wereld waarin meerdere crises tegelijk moeten worden opgelost. Om deze uitdagingen aan te gaan zal Nederland een beroep op al haar burgers moeten doen. Dat geldt voor jongeren, ouderen, allochtonen, autochtonen, armen, rijken, mannen en vrouwen. De drie middenpartijen waar jullie actie op gericht is - de PvdA, het CDA en de VVD - zien alle drie dat Europese samenwerking essentieel is voor de toekomst van Nederland. Daarom leek het mij toepasselijk om aan de hand van vier thema's te laten zien waarom jullie toekomst in de Europese Unie ligt.

Banen!
Als jullie generatie in tijden van crisis en hoge jeugdwerkloosheid ergens behoefte aan heeft dan is het werk. Dit geldt net zo hard voor jullie generatiegenoten over de grens. Voor al deze jongeren is het stimuleren van werkgelegenheid in de gehele EU dus van groot belang. Juist de jongeren hebben tegenwoordig een horizon die tot ver over de grenst reikt. Het vergroten van Europese werkgelegenheid werkt dus in het voordeel van al deze jongeren.

We moeten daarom ook meer aandacht hebben voor een Europees groeipact, als tegenhanger van het bezuinigingspact. Op deze manier investeren we in onderzoek en innovatie, creëren we nieuwe banen en maken we een vuist tegen de torenhoge Europese jeugdwerkloosheid. Daarbij moeten we ons niet alleen richten op de slimste jongetjes van de klas, maar ook op de laagopgeleide Europese jongeren.

Reguleren financiële markten
De financiële crisis is nog in volle gang. Risicovol gedrag van speculanten en financiële instellingen hebben daar een belangrijke rol in gehad. Deze tak van onze economie heeft bewezen dat het niet zonder regels kan opereren. Speculanten hebben met onze toekomst gespeeld door steeds op zoek te gaan naar extremere winsten. Ze namen absurd hoge risico's waar we nu de prijs voor betalen.

Daarvoor is het van belang om de regels over speculatie aan te scherpen. Maar ook stel ik voor om bonussen te beperken, want ik wil niet dat banken onverantwoorde risico's nemen en dat wij daar uiteindelijk de rekening voor moeten betalen. Ook dit vraagt om een Europese aanpak, want de markten van vandaag stoppen niet bij de landsgrenzen.

Milieu
Een ander belangrijk vraagstuk dat niet bij de grens ophoudt is het milieu. Als buurlanden hun industrie niet schoner maken, hebben wij daar in Nederland last van. Door gezamenlijk afspraken te maken om in de toekomst de CO2-uitstoot naar beneden te brengen, besparen we volgende generaties een onaangename erfenis. We zullen daarnaast ook moeten investeren in groene energie uit wind, zon en andere bronnen. Deze investeringen zullen bovendien zorgen voor nieuwe en duurzame banen. Grote thema's als deze vragen om een aanpak op grote schaal - te beginnen bij de Europese Unie.

Mensenrechten en democratie
De creatieve manier waarop de G500 idealen probeert te bewerkstelligen is vernieuwend en op deze schaal niet eerder vertoont. Dit is echter alleen mogelijk in een land waar je via democratische weg gestalte kunt geven aan je plannen. Dit mag voor de jongere generaties in Nederland een vanzelfsprekendheid zijn, voor veel internationale generatiegenoten is dit minder het geval. Zo wordt er in veel landen gemorreld aan fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid en privacy. Dit is onacceptabel en zal in de toekomst tot meer instabiliteit leiden wanneer we dit niet gezamenlijk aanpakken.

Door samen te werken en de huidige crisis te lijf te gaan met investeringen in de economie van de toekomst, kunnen we ervoor zorgen dat we genoeg welvaart blijven behouden. Alleen zo kunnen we in de toekomst een schone en sociale wereld garanderen en ervoor zorgen dat mensenrechten hoog op de internationale agenda blijven staan. Laten we elkaar ook hierin vinden en het G500-programma uitbreiden met het gemeenschappelijke standpunt dat Nederland weer voorop loopt in Europa.

Thijs Berman is PvdA-Europarlementariër.

Op zondag 13 mei organiseert de Volkskrant in samenwerking met de Rode Hoed de Volkskrant op zondag. Thema van het debat is jong tegen oud.
Voorman Sywert van Lienden (21) debatteert over de plannen van zijn beweging met andere leiders van hun generatie. Met o.a. Mei Li Vos (42), Kees de Lange (69) en Marcel van Dam (74). En een column van Tjerk Gualthérie van Weezel.
Zie voor kaarten: http://www.rodehoed.nl/nl/programma/agenda/event/97/De-Volkskrant-op-zondag-oud-tegen-jong?filter=1

Organisatie: de Volkskrant ism de Rode Hoed.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.