Commentaar

'De misser was te groot: Teeven moet gaan'

Sommige missers zijn te groot om te worden afgedaan met de mededeling dat ook de staatssecretaris er ernstig onder gebukt gaat, schrijft Martin Sommer in het commentaar van de Volkskrant vandaag. 'Zo'n misser hebben we hier. En dan moet de bewindsman aftreden.'

Staatssecretaris Fred Teeven. Beeld anp

De coalitie lijkt haar inzet te hebben bepaald voor het debat vandaag over de dramatische zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov. Staatssecretaris Fred Teeven zou mogen blijven. Hij zit er goed in, zei PvdA-leider Samsom, wat dat ook mag betekenen. Het wordt moeilijk en zwaar, maar ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra gaat ervan uit dat Teeven verder kan. Allemaal begrijpelijk, met een sociaal akkoord dat binnen een week alweer wankelt. Men houdt elkaar vast zoals dat heet.

Maar politiek gaat niet alleen over 3 procent en hoe we tegengestelde belangen met kunstige compromissen kunnen verzoenen. Politiek gaat ook over wat goed en juist is, en over het laten zien dat er missers zijn die te groot zijn om te worden afgedaan met de mededeling dat ook de staatssecretaris er ernstig onder gebukt gaat. Zo'n misser hebben we hier en dan moet de bewindsman aftreden.

Streng beleid
Fred Teeven belichaamt het huidige Nederlandse asielbeleid. Officieel heet dat een streng beleid, waar evenwel voor echte vluchtelingen altijd ruimte is. De laatste pretentie is na de grove fouten die hebben geleid tot de zelfmoord van Dolmatov nauwelijks houdbaar. De strengheid heeft na lezing van het Inspectierapport meer weg van een hardvochtig technocratisch systeem met als hoofdboodschap dat asielzoekers beter weg kunnen blijven uit dit land. Daar komt bij dat uitgebreid is gewaarschuwd, onder andere door de Nationale Ombudsman, die naar eigen zeggen geen gehoor kreeg op het departement.

In de politiek is het gebruik geworden sorry te zeggen en de ambtenarij de schuld te geven als er iets misgaat. Een slechte ontwikkeling, die leidt tot wantrouwen bij het publiek - ze doen maar - en tot angstverstijving bij het ambtelijk apparaat. Teeven heeft een variant gekozen met de suggestie dat hij nog maar een half jaar in dienst is, en met zijn onderscheid tussen toerekenen en aanrekenen.

Staatsrechtelijk maakt het niet uit. Er is onder zijn politieke verantwoordelijkheid een dodelijk slachtoffer gevallen en alles wijst erop dat dat niet had gehoeven. Een paar jaar geleden moest de toenmalige minister van Justitie Donner spartelend naar de uitgang worden geholpen na de brand in het asielzoekerscentrum op Schiphol. Bespaar Nederland opnieuw zo'n scène. Teeven moet vertrekken.

 
In de politiek is het gebruik geworden sorry te zeggen en de ambtenarij de schuld te geven als er iets misgaat
 
Een paar jaar geleden moest de toenmalige minister van Justitie Donner spartelend naar de uitgang worden geholpen na de brand in het asielzoekerscentrum op Schiphol.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.