'De kans op echt koelere dagen is kleiner geworden'

Met grote waarschijnlijkheid zitten we middenin een hittegolf, maar dat terzijde. Wat we echt willen weten is of we de hele zomer aan het Nederlandse strand kunnen vertoeven of dat we alsnog een last minute moeten boeken. Blijft het zonnig tot september? Het is simpelweg niet te voorspellen. Meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza weet dat na het weekend de wind draait en de temperatuur daalt tot een aangename 23 graden. Maar meer dan een week in de toekomst kijken, daar begint hij niet aan.

Badgasten op het strand van Scheveningen. Beeld ANP

'Sommige modellen rekenen tot drie of vier weken vooruit', vertelt Lankamp. Die modellen geven echter niet veel meer dan een 'richting'. De meteoroloog wil wel vertellen over die modellen, maar hij gaat niet het weer voorspellen op basis van 'bepaalde scenario's die meer of minder kans maken.' In het ene scenario voert regen de boventoon, in andere modellen schijnt de zon. Weer anderen houden een veilige 'middle of the road'-voorspelling aan.

Zeewater
Voor de langere termijn is de temperatuur van zeewater een enigszins betrouwbare indicator, weet Lankamp. Een koude zee betekent koude wind. Dit voorjaar woei de wind lange tijd uit het westen, boven een koude zee woei een koude wind, en moest Nederland lang wachten op de warmte. 'Pas sinds juli waait de wind uit een andere richting.'

Nu de wind uit het oosten en zuiden komt en langere tijd van land naar zee waait, krijgt het water de kans om op te warmen. Dat biedt enigszins perspectief voor de langere termijn. 'De kans op echt koelere dagen is kleiner geworden. Ook het IJsselmeer is flink opgewarmd.' Zou de wind nu draaien en weer uit westelijke richting gaan waaien, dan koelt het niet meer meteen aanzienlijk af.

Begin volgende week neemt de wind de proef op de som en gaat, naar verwachting, weer uit westelijke richting waaien. Lankamp verwacht een aangename 23 graden, normaal voor de tijd van het jaar. Niet langer de klamme deken die nu over Nederland hangt. Tot zover de 'lange termijn'.

Bliksemschichten
Dan de komende dagen. Woensdag gaat het onweren, de eerste bliksemschichten komen 's ochtends vroeg vanuit België Noord-Brabant binnen, vertelt Lankamp. In de middag drijft de storing naar het oosten van het land en zijn in Gelderland en Overijssel flinke onweersbuien en heftige regen te verwachten. Daarna steekt een oostenwind weer op en keert de warmte terug. Tot en met het weekend blijft het kwik in de buurt van de 30 graden en is er kans op onweer. Tot slot arriveert maandag een verkwikkende wind uit het westen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.