Weblog

'De Falkland Eilanden doen denken aan de Truman Show'

Tijdens hun reis over de Falkland Eilanden zien Jasmijn Visser en Peter Lipton hoe het leven daar is weggelegd voor een burger met een specifiek soort karakter. Vandaag hun laatste blog.

Gouverneur van de Falkland Eilanden, Nigel Haywood (de derde van rechts), tijdens de verjaardagsceremonie voor de Engelse Koningin. Beeld Peter Lipton

Twee maanden lang hebben we langs alle historische punten van de Falkland Eilanden gereisd en ontdekt dat haar geschiedenis opgebouwd door toevalligheden en vaak absurde omstandigheden. Deze afgelegen eilanden hebben door de eeuwen heen bewegingen over de hele globe tot stand gebracht; Fransen, Engelsen, Spanjaarden, Amerikanen en Argentijnen wilden zich er vestigen, maar de extreme omstandigheden als het gaat om landschap, ligging en klimaat vergden een hoop aanpassingsvermogen. Duidelijk is dat de Kelpers, de huidige bewoners van de Falkland Eilanden, een manier hebben gevonden om met deze omstandigheden om te gaan.

Het is een wereld die met haar gekleurde kleine huisjes en geborgenheid doet denken aan de Truman Show. Een beschermende maatschappij waarbij iedereen een rol speelt. Er is geen werkloosheid - de meeste inwoners hebben zelfs meerdere baantjes - en banen worden behouden onafhankelijk ervan of je het werk goed uitvoert. De overheid houdt elke maand 'town hall meetings' waarbij iedere burger inspraak kan hebben in het nieuwe beleid. Het lijkt een pure vorm van democratie. Doordat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over werk, woonruimte en hun sociale leven voelt het leven er heel veilig. Daar staat wel tegenover dat het een eentonig leven is; altijd dezelfde beperkte levensmiddelen, hetzelfde werk en dezelfde sociale contacten. Een leven op de Falklands is daarom weggelegd voor een burger met een specifiek soort karakter. En ook al zijn de Kelpers trotse, patriottistische eilandbewoners, toch kampen er velen met depressie en alcoholisme door eenzaamheid en verveling.

Port William, een nog lege baai waar een nieuwe industriehaven gebouwd zal worden Beeld Peter Lipton
Kaart met vermoedelijke olievelden om de Falkland Eilanden heen, de Sea lion bevindt zich in North Falkland Basin Beeld BGS/UN

Mensenstroom
Er is een grote kans dat deze geborgen gemeenschap in de komende jaren drastisch gaat veranderen; al in 1982 was het bekend dat er zich om de Falkland Eilanden heen een enorm gas- en oliereservoir bevindt. Na een lang exploratieproces is verwacht dat in 2017 het eerste olieveld, genaamd de Sea Lion, al 300 tot 350 miljoen vaten op zal brengen. De olie-industrie zal veel rijkdom brengen, maar ook een stroom arbeiders van verschillende landen naar de Falkland Eilanden lokken. De overheid houdt er rekening mee dat in tien jaar de bevolking meer dan verdubbelen kan. Om deze mensenstroom aan te kunnen worden op dit moment gewerkt aan uitbreiding van de hoofdstad en nieuwe wegen. De industrie, die zich op dit moment bij Stanley begeeft, zal samen met een nieuwe haven en arbeiderswijken voor de oliewerkers, een baai verder worden verplaatst.

In Stanley heersen gemengde gevoelens over de olie; groot is de angst dat de verschillende oliemaatschappijen de Falklands zullen misbruiken, dat de gastarbeiders onder slechte omstandigheden zullen moeten werken en dat hun komst het veilige, vertrouwde dagelijkse leven zullen verstoren. De overheid ziet het positiever en wil de olie-opbrengsten investeren in een algemeen pensioenfonds en logistieke verbeteringen aan de eilanden. Alle Falkland Eilanders lijken te begrijpen dat met de komst van de olie het dagelijks leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Zo lijkt de toekomst van de Falkland Eilanden op dezelfde manier als het verleden door te lopen; een samenloop van contingente omstandigheden, die veel doorzettings- en aanpassingsvermogen vereisen.

Lees hier meer over de reis die Jasmijn Visser en Peter Lipton maken naar de Falklands.

Jasmijn Visser is kunstenaar, Peter Lipton is fotograaf.

TheFalklandsProject is onderdeel van het programma The Ultraperipheric in opdracht van TAAK en Land Art Contemporary en wordt gesponsord door het Modriaanfonds, Land Art Contemporary en Stichting Kunst en Openbare Ruimte. The Falklands Project is een samenwerking van Jasmijn Visser en design-duo Metahaven.

Fipass (Floating Interim Port and Storage System), de huidige industriehaven van de Falkland Eilanden. Beeld Peter Lipton
Bovenaanzicht van Stanley. Beeld Peter Lipton
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.