'Dat VS oorlog Syrië kan oplossen is overschatting'

De Amerikaanse president Obama zei vrijdag tegen nieuwszender CNN dat de vermeende gifaanval in Syrië eerder deze week een zaak is van 'grote zorg'. Gevraagd naar de 'rode lijn', zoals Obama eerder de inzet van chemische wapens door het Syrische regime noemde, zei de president dat dat iets is waar de Verenigde Staten naar moeten kijken. Het is voor het eerst dat Obama persoonlijk reageert op de gebeurtenissen van maandag.

President Obama gisteren tijdens een speech over onderwijs op Henninger High School in Syracuse in de staat New York. Beeld ap

De Verenigde Staten proberen nog steeds te bevestigen of er woensdag gifgassen zijn ingezet in Syrië, zei Obama. Hij waarschuwde echter voor de 'overschatting' dat de VS de Syrische burgeroorlog kunnen oplossen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet een dag eerder weten dat Obama de inlichtingendiensten opdracht heeft gegeven nieuwe informatie te vergaren over het incident. 'Op dit moment zijn we niet in staat vast stellen of er chemische wapens zijn gebruikt', zei woordvoerster Jen Psaki.

Opmerkelijker was dat Rusland vrijdag liet weten toch een onderzoek naar de vermoedelijke gifgasaanval door de Verenigde Naties te willen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had de kwestie besproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry, waarna beiden tot de slotsom waren gekomen belang te hebben bij een onderzoek.

Rusland dringt er bij de Syrische president Bashar Assad op aan samen te werken met de VN-onderzoekers. Wel plaatste Moskou zijn vraagtekens bij de bereidwilligheid van de Syrische oppositie, 'die de missie veilige toegang moet verschaffen tot de plek van het incident'.

VN-onderzoek
In de VN-Veiligheidsraad werd eerder deze week geen overeenstemming bereikt over een onderzoek naar de aanval van begin deze week, omdat Rusland en China - landen met vetorecht - dat verhinderden. China liet vandaag in een verklaring weten te hopen dat geen enkele partij zal oordelen voordat er eventuele uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. 'Het VN-inspectieteam is al naar Syrië gegaan om hun onderzoek te starten, China hoopt en is er van overtuigd dat de inspecteurs de Syrische overheid ten volle zal benutten om informatie te krijgen om zo hun onderzoek goed te laten verlopen', stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een statement.

Groot-Brittannië
Volgens Groot-Brittannië zitten groepen die loyaal zijn aan het regime van Assad achter de chemische aanval. Assad zou volgens minister William Hague 'iets te verbergen' hebben. 'Ik weet dat er gezegd wordt dat dit een samenzwering is van de Syrische oppositie, maar die kans acht ik enorm klein. En dus denken we dat dit een chemische aanval van het regime van Assad was', aldus Hague.

Volgens de minister moet er een sterker mandaat van de Verenigde Naties komen, indien wapeninspecteurs de komende dagen geen toegang krijgen tot de locaties waar de chemische aanvallen zouden hebben plaatsgevonden, meldt persbureau Reuters. Hague noemde de aanval 'iets dat de beschaafde wereld niet kan negeren.'

EU
De internationale gemeenschap moet zo snel mogelijk eensgezind handelen en waarborgen dat er een geloofwaardig en grondig onderzoek komt naar vermeende aanvallen met chemische wapens in Syrië. Dat stelde EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in een verklaring. Ashton roept de internationale gemeenschap op haar verantwoordelijkheid te nemen. Ze benadrukte de dringende noodzaak voor een politieke oplossing van het conflict in Syrië. 'We moeten onze verschillen achter ons laten. We zijn het verschuldigd aan de Syriërs. Zij zijn het die lijden.'

William Hague Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.