'Daders verkrachting zijn steeds jonger'

Daders en slachtoffers van groepsverkrachtingen worden steeds jonger. Dit zeggen deskundigen op dit gebied bij de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de advocatuur in Rotterdam....

Kinderrechter S. de Pauw Gerlings ziet steeds vaker daders van 14 jaar of nog jonger. Ook officier van justitie L. Bonsel, belast met jeugdzaken in Rotterdam, komt in toenemende mate 'uitschieters naar beneden' tegen. Het gaat in dat geval meestal om daders die jonger zijn dan 14 jaar.

Advocaten onderschrijven de observaties. In Rotterdam lopen meerdere zaken waarbij meisjes van 12 jaar slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachting of aanranding.

In zeker één geval zijn alle tien verdachten minderjarig. In een ander recente zaak was een van de daders een 11-jarig jongetje.

Harde cijfers over zedenzaken met minderjarigen ontbreken, omdat dergelijke strafzaken zoveel mogelijk buiten de publiciteit worden gehouden.

Volgens alle betrokkenen zijn de daders vrijwel zonder uitzondering allochtone jongens uit achterstandswijken.

'Blanke jongens zijn soloverkrachters', zegt De Pauw Gerlings. 'Dat gaat meestal om de sneue sukkel.' Bijna alle slachtoffers zijn autochtone meisjes.

Het strafrecht biedt slechts beperkte mogelijkheden om de jeugdige zedendelinquenten aan te pakken. Daders tot 16 jaar kunnen veroordeeld worden tot maximaal 12 maanden. In het geval waarbij de dader een jongen van 11 jaar was, gaat dit echter niet op. Hij is te jong om onder het strafrecht te vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.