'Criminele asielzoekers streng genoeg bestreden'

Tegen asielzoekers die zich aan strafbare feiten schuldig maken, wordt voldoende streng opgetreden. Dit heeft staatssecretaris Kalsbeek van Justitie woensdag in de Tweede Kamer gezegd....

Aanleiding voor het Kamerdebat was een vertrouwelijk rapport van de Groningse regiopolitie, dat Kalsbeek twee weken geleden onder grote politieke druk openbaar maakte. Volgens het rapport komen asielzoekers in Groningen zes maal zo vaak met de politie in aanraking als andere Groningers.

Kalsbeek gaat wel strenger optreden tegen criminele immigranten met een verblijfsvergunning. Nu geldt dat iemand die minder dan drie jaar in Nederland is, tot ongewenst vreemdeling wordt verklaard na veroordeling tot een gevangenisstraf van negen maanden of meer. Die strafmaat kan volgens haar wel omlaag.

Voor asielzoekers is het beleid dat hun procedure versneld wordt afgerond als zij zich aan strafbare feiten schuldig maken. Die tellen ook mee voor de beoordeling van het asielverzoek, aldus Kalsbeek. Wordt het verzoek afgewezen, wat in 80 procent van de gevallen gebeurt, dan kan meteen tot uitzetting worden overgegaan.

Als sprake is van zware geweldsmisdrijven, wordt de vluchtelingenstatus geweigerd. Maar op grond van internationale verdragen kunnen mensen nooit naar hun vaderland worden teruggestuurd, als zij daar blootstaan aan vervolging.

VVD en CDA, die ijveren voor een strenger asielbeleid, waren teleurgesteld. VVD-Kamerlid Kamp zei dat het de staatssecretaris ontbreekt aan 'gevoel voor urgentie'. CDA-Kamerlid Wijn vond haar houding 'sussend'.

VVD, CDA en SGP hadden aangedrongen op een doortimmerd onderzoek naar criminaliteit onder asielzoekers. De PvdA vroeg om een inventarisatie van wat daarover al bekend is. Kalsbeek vindt geen van beide nodig. Zij heeft geen signalen dat de criminaliteit onder asielzoekers toeneemt. Asielzoekers vergelijken met de gewone bevolking (inclusief baby's en bejaarden), zoals de Groningse politie deed, is volgens haar onjuist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.