‘Controle op Schiphol voor mensen uit Schengengebied’

De marechaussee moet op Schiphol weer de mogelijkheid krijgen om de paspoorten van mensen uit Schengenlanden te controleren. Dat is het CDA van plan dinsdag voor te stellen in een debat over grenscontroles...

De marechaussee moet op Schiphol weer de mogelijkheid krijgen om de paspoorten van mensen uit Schengenlanden te controleren. Dat is het CDA van plan dinsdag voor te stellen in een debat over grenscontroles in de Tweede Kamer. Minister Verdonk, die behalve over Vreemdelingenzaken ook gaat over grenscontroles, moet hiervoor maar toestemming vragen in Brussel.

Op dit moment worden de paspoorten van inwoners van Schengenlanden op de luchthaven wel gecontroleerd bij het inchecken en aan de gate, maar mag de marechaussee er niet naar kijken. Het CDA vindt dit op een luchthaven gezien de terrorismedreiging onverantwoord, zo stelde CDA-Kamerlid Van Haersma Buma dinsdag. Bovendien bewegen bolletjesslikkers met drugs in hun lichaam en mensensmokkelaars zich ook binnende grenzen van de Schengenlanden.

Het opnieuw invoeren van de grenscontroles op de luchthaven is volgens Van Haersma Buma geen ondermijning van het Schengenverdrag. Hij wil de controles alleen op Schiphol invoeren en het goederenverkeer wordt er niet door veranderd. De landen die zich momenteel hebben aangesloten bij het medio jaren negentig gesloten verdrag van Schengen zijn: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Griekenland, Italië, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland en Denemarken.

Extra camera's op de toegangswegen naar de luchthaven moeten er volgens Van Haersma Buma voor zorgen dat verdachte en gestolen wagens met een systeem van nummerbordherkenning er uit gehaald kunnen worden. Verder wil hij op Schiphol zelf camera's worden geïnstalleerd die gezichten kunnen herkennen. Het CDA erkent dat 100 procent zekerheid tegen terrorisme niet mogelijk is, maaar de maatregelen zijn ook handig om de criminaliteit aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.