'Code geel' nu het echt heet wordt

AMSTERDAM - Een officiële hittegolf blijft wellicht uit, maar het KNMI heeft zondag vanwege het warme weer wel een waarschuwing afgegeven. Voor het hele land geldt maandag en dinsdag 'code geel' nu het op veel plaatsen, vooral in het zuiden, ruim boven de 30 graden wordt.


De waarschuwing is een signaal aan mensen om zich te 'wapenen' tegen de tropische temperaturen door tijdig koele plekken op te zoeken en veel te drinken. De hoge zonkracht is een extra complicerende factor, beklemtoont het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Dat instituut heeft gisteren vanwege de hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Er wordt extra aandacht gevraagd voor de risico's van het warme weer, met name voor kwetsbare groepen als ouderen en zieken. Het Hitteplan werd in 2007, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, opgesteld nadat er in de zomer van het jaar daarvoor veel ouderen waren bezweken in een hittegolf.


Organisatoren van buitenevenementen kondigden zondag al maatregelen aan. De gemeente Tilburg en horecagelegenheden zetten vandaag bij de jaarlijkse Roze Maandag vernevelaars en sproei-installaties in om bezoekers verkoeling te bezorgen.


Zondag leidde de warmte tot grote drukte op de wegen naar de Nederlandse kust. In Kijkduin was om tien uur 's ochtends geen parkeerplaats meer te vinden. Op de wegen naar de Zeeuwse kust stond het verkeer al in de ochtenduren vast. Ook de stranden van Bloemendaal en Zandvoort waren voor automobilisten in de loop van de dag amper bereikbaar.


Vandaag en morgen lopen de temperaturen naar verwachting nog verder op. Voor een officiële landelijke hittegolf naar KNMI-begrippen moet het in De Bilt vijf dagen achtereen boven de 25 graden zijn, waarvan drie boven de 30 graden. Verwacht wordt dat zwaar onweer dinsdagavond voor verkoeling zorgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.