'Chinese passagiers niet betrokken bij kaping'

Vlucht MH370 is nog steeds spoorloos verdwenen, maar de zoektocht is in volle gang. Een overzicht van het laatste nieuws:

Steunbetuigingen op een muur bij het vliegveld in Kuala Lumpur. Beeld epa

Dit hebben Amerikaanse functionarissen gemeld aan The New York Times. Zij gaven de informatie op basis van anonimiteit.

Flight Management Systeem
De bronnen zeggen dat de betrokkene de Boeing 777-200 niet handmatig op een andere koers heeft gezet, maar de nieuwe gegevens in de computer heeft ingetoetst. In het zogeheten Flight Management Systeem zit het vluchtplan, dat van punt tot punt de route aangeeft. Dat wordt normaal gesproken ingevoerd voor vertrek.

Het is volgens de bronnen nog niet zeker wanneer de veranderingen zijn doorgevoerd - voor vertrek of tijdens de vlucht. Ze hebben sterke vermoedens dat de computer na vertrek is geherprogrammeerd.

Het feit dat het afwijken van de route (aanvankelijk van Kuala Lumpur naar Peking) was geprogrammeerd geeft nieuwe voeding aan vermoedens van onderzoekers dat vlucht MH370 is gekaapt, door een ingewijde passagier of de cockpitbemanning zelf. Het uitzetten van communicatieapparatuur wees daar al op: dat was geen defect, maar is opzettelijk door iemand gedaan.

Beeld epa

'Chinese passagiers niet betrokken bij kaping'
Vandaag liet de Chinese ambassadeur in Maleisië weten dat er geen geen bewijs is dat Chinese passagiers aan boord van het vliegtuig betrokken waren bij een mogelijke kaping of terroristische daad.

Er deden sinds de verdwijning van het toestel speculaties de ronde dat seperatistische Oeigoeren uit de westelijke Xinjiang-provincie er iets mee te maken zouden kunnen hebben. Met deze verklaring van China lijkt dat een stuk minder waarschijnlijk.

Huang Huikang vertelde Chinese verslaggevers dat Peking uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Chinese passagiers en dat kan worden uitgesloten dat een van hen betrokken is bij de vermissing.

Familieleden van Chinese passagiers op vlucht MH370, maandag bij een persconferentie in Peking. Beeld getty

Australië verkleint zoekgebied drastisch
Ondertussen liet Australië weten het gebied waarin Australische vliegtuigen zoeken naar de vermiste Boeing drastisch is verkleind. De zoekacties spitsen zich inmiddels toe op de zee ongeveer 2800 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth.

Door de grote afstand tot Australië hebben vliegtuigen maar beperkt de tijd om naar de Boeing te speuren. Het gaat om een gebied dat met 600.000 vierkante kilometer nog altijd ongeveer even groot is als Spanje en Portugal samen. Toch is het maar een fractie van de in totaal 19 miljoen vierkante kilometer waar het vorige week verdwenen toestel op basis van satellietgegevens zou kunnen zijn.

China heeft 21 satellieten ingezet in de zoektocht naar het vliegtuig, zo maakten de autoriteiten vandaag bekend. Er wordt gezocht in twee banen waar het vliegtuig gevlogen kan hebben. De ene loopt van de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand. De ander van Indonesië tot het zuiden van de Indische Oceaan.

De Boeing was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het ruim een week geleden van de radar verdween. 153 van de passagiers komen uit China.

Australische luchtmacht tijdens de zoekactie naar de vermiste Boeing. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.