'China neemt rol wereldleider niet over'

Het ligt niet voor de hand dat China de rol van de Verenigde Staten als wereldleider overneemt. Wel zal de opmars van Azië de komende 20 jaar nog aanhouden.

Beeld epa

De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) schrijft dat in een vandaag verschenen advies. Volgens de raad is het de komende jaren zaak de Chinezen echt te integreren in de internationale organisaties en het internationaal overleg en mede verantwoordelijk te maken voor het oplossen van gemeenschappelijke mondiale vraagstukken. Spelregels voor een toekomstige wereldorde zijn nog ver weg, aldus de AIV, in het advies aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

De raad stelt verder dat het zwaartepunt in het Amerikaanse veiligheidsbeleid richting Azië verschuift. 'Dat heeft gevolgen voor de Europese landen. Die zijn daardoor meer op zichzelf aangewezen als het gaat om de verzekering van stabiliteit in fragiele staten in de buurt, zoals in Noord-Afrika.'

De opkomst van Azië brengt ook risico's voor Nederland met zich mee. Territoriale geschillen over (onbewoonde) eilanden in de Oost- en Zuid-Chinese Zee kunnen met een harde Chinese opstelling tot een gewapend conflict leiden. 'Een oorlog in dit deel van de wereld kan ernstige gevolgen hebben voor de vrije doorvaart op zee en de internationale handel. Dat zou ook Europa raken en de belangen van Nederland met zijn open economie en de Rotterdamse haven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.