'Bin Laden ontsnapte door truc met telefoon'

Tijdens de slag om Tora Bora wist Osama bin Laden te ontsnappen door zijn telefoon aan een lijfwacht mee te geven....

In november 2001 joegen Amerikaanse bommenwerpers en Afghaanse anti-Taliban-strijders in het gebergte van Oost-Afghanistan massaal op Bin Laden en consorten.

Bin Laden ging ervan uit dat de Amerikanen hem konden traceren door signalen van zijn satelliettelefoon op te vangen. Door die telefoon aan een trouwe lijfwacht over te dragen, kreeg de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september gelegenheid ongemerkt Tora Bora te ontvluchten, waarschijnlijk naar Pakistan.

Deze lezing vernamen de Marokkaanse functionarissen van landgenoten die gevangen zitten in Guantánamo Bay. Eén van hen is de lijfwacht, Abdallah Tabarak. Hij werd in november 2001 in Tora Bora opgepakt mét de satelliettelefoon. Desondanks hadden de Amerikanen niet in de gaten met wie ze van doen hadden. Ze verspreidden foto's van Tabarak onder geheime diensten. De Marokkanen herkenden hem meteen.

Tabarak, ook wel Abu Omar geheten, liep bewust het risico opgepakt of gedood te worden toen hij in de grotten van Tora Bora achterbleef met Bin Ladens telefoon. Zijn toewijding aan Bin Laden en Al Qa'ida heeft de lijfwacht in Guantánamo Bay volgehouden. Volgens de Marokkanen weigert hij zijn Amerikaanse ondervragers iets wijzer te maken.

De Marokkanen hebben hun landgenoten in Guantánamo Bay twee maal ondervraagd. Tabarak (43) is volgens hen de held van de meer dan zeshonderd Al Qa'ida- en Taliban-strijders die opgesloten zitten in de Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba. 'Hij heeft charisma, en alle strijders in Guantánamo zijn vol respect voor hem', zegt een Marokkaanse veiligheidsagent in de Washington Post. De telefoontruc is algemeen bekend onder de gevangenen.

De militaire gevangenis, nu Camp Delta geheten, kent geen gemeenschappelijke ruimtes. Toch slagen de gevangenen er volgens de Marokkanen in met elkaar te communiceren, via aangrenzende cellen of door te schreeuwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.