'Bezuiniging psychiatrie treft velen'

Van de tachtigduizend patiënten met een psychiatrische stoornis krijgen er ruim zestienduizend onvoldoende psychotherapie. Zij kampen met ernstige problemen, maar moeten vanwege bezuinigingen hun therapie voortijdig staken....

Dat blijkt uit een analyse die de Rotterdamse hoogleraar psychotherapieWim Trijsburg maakte op verzoek van de beroepsverenigingen van psychiaters,psychologen en psychotherapeuten. De verenigingen stelden een meldpunt inen lieten een steekproef uitvoeren bij drie grote instellingen.

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de effecten van de bezuinigingen.Sinds 1 januari vorig jaar is het aantal sessies dat wordt vergoedteruggebracht van 90 naar 25. Patiënten met ernstige stoornissen enpatiënten jonger dan 18 krijgen 50 zittingen vergoed. De bezuiniginglevert de staat per jaar 79 miljoen euro op.

Daar staat tegenover dat, volgens de Nederlandse Vereniging voorPsychiatrie (NVvP), de maatregelen de maatschappij over vijf jaar1,1 miljard euro aan extra ziekteverzuim zullen kosten en 211 miljoen aanextra zorgkosten. De patiëntengegevens die de afgelopen maanden zijnverzameld, schetsen een nog somberder beeld, zegt woordvoerder PatrickKnapen van de NVvP. Veel meer patiënten dan gedacht krijgen te korttherapie en hun problematiek blijkt ernstiger dan verwacht.

Bij therapie is 80 procent van de patiënten gebaat, aldus Knapen. Alsde resterende patiënten worden doorbehandeld, knapt het merendeel op, zegthij. Ook internationaal onderzoek toont aan dat langdurige therapie leidttot minder gebruik van medicijnen, minder opnames en een lagerziekteverzuim.

'Maar de regering neemt voor lief dat we van iedere honderd patiëntener twintig onvoldoende helpen', aldus Knapen. Dat zijn veelal patiënten,zegt hij, met complexe problemen, zoals combinaties van persoonlijkheidsstoornissen en angsten of depressies, eetstoornissen ofschizofrenie. 'Daarom zijn we ook zo fel', zegt Knapen, zelf psychiater inEindhoven. 'Van ons als hooggeschoolde behandelaars wordt verwacht dat weons met de ernstige probleempatiënten bezighouden. Maar dan moeten we datwel goed kunnen doen.'

De beroepsverenigingen hebben minister Hoogervorst van Volksgezondheideen nieuwe regeling voorgesteld waarbij de beroepsgroep, in overleg met dezorgverzekeraars, toetst of patiënten na afloop van het maximale aantalsessies extra therapie nodig hebben. Het daarvoor benodigde geld komtvolgens de verenigingen vrij doordat relatief dure opnames kunnen wordenvermeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.