‘Bezuiniging psychiatrie treft velen’

Van de tachtigduizend patiënten met een psychiatrische stoornis krijgen er ruim zestienduizend onvoldoende psychotherapie. Zij kampen met ernstige problemen, maar moeten vanwege bezuinigingen hun therapie voortijdig staken....

Dat blijkt uit een analyse die de Rotterdamse hoogleraar psychotherapie Wim Trijsburg maakte op verzoek van de beroepsverenigingen van psychiaters, psychologen en psychotherapeuten. De verenigingen stelden een meldpunt in en lieten een steekproef uitvoeren bij drie grote instellingen.

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de effecten van de bezuinigingen. Sinds 1 januari vorig jaar is het aantal sessies dat wordt vergoed teruggebracht van 90 naar 25. Patiënten met ernstige stoornissen en patiënten jonger dan 18 krijgen 50 zittingen vergoed. De bezuiniging levert de staat per jaar 79 miljoen euro op.

Daar staat tegenover dat, volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), de maatregelen de maatschappij over vijf jaar 1,1 miljard euro aan extra ziekteverzuim zullen kosten en 211 miljoen aan extra zorgkosten. De patiëntengegevens die de afgelopen maanden zijn verzameld, schetsen een nog somberder beeld, zegt woordvoerder Patrick Knapen van de NVvP. Veel meer patiënten dan gedacht krijgen te kort therapie en hun problematiek blijkt ernstiger dan verwacht.

Bij therapie is 80 procent van de patiënten gebaat, aldus Knapen. Als de resterende patiënten worden doorbehandeld, knapt het merendeel op, zegt hij. Ook internationaal onderzoek toont aan dat langdurige therapie leidt tot minder gebruik van medicijnen, minder opnames en een lager ziekteverzuim.

‘Maar de regering neemt voor lief dat we van iedere honderd patiënten er twintig onvoldoende helpen’, aldus Knapen. Dat zijn veelal patiënten, zegt hij, met complexe problemen, zoals combinaties van persoonlijkheidsstoornissen en angsten of depressies, eetstoornissen of schizofrenie. ‘Daarom zijn we ook zo fel’, zegt Knapen, zelf psychiater in Eindhoven. ‘Van ons als hooggeschoolde behandelaars wordt verwacht dat we ons met de ernstige probleempatiënten bezighouden. Maar dan moeten we dat wel goed kunnen doen.’

De beroepsverenigingen hebben minister Hoogervorst van Volksgezondheid een nieuwe regeling voorgesteld waarbij de beroepsgroep, in overleg met de zorgverzekeraars, toetst of patiënten na afloop van het maximale aantal sessies extra therapie nodig hebben. Het daarvoor benodigde geld komt volgens de verenigingen vrij doordat relatief dure opnames kunnen worden vermeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.