Opinie

'Beste Bart Brouwers, de regiojournalistiek gaat ten onder aan jouw hobbyisten en jatwerk'

De regiojournalistiek gaat kapot aan websites als Dichtbij.nl die schaamteloos krantenartikelen jatten en hobbyisten inzetten als gratis verslaggevers, schrijft Chris Klomp. Hij verwijt Bart Brouwers 'broodroof'.

Beeld ANP

Beste Bart Brouwers,

Ik ben journalist. Ondernemer in verhalen. Opdrachtgevers betalen mij voor de stukjes tekst die ik produceer. Daar zit een zekere logica in. Zou je denken. Toch wordt die volstrekt normale 'teksteconomie' met grote regelmaat door onder meer jouw Dichtbij.nl terzijde geschoven.

Ik begon in 2001 als freelancer. Mijn voorgangster verkocht met gemak een tekst vijf keer aan verschillende opdrachtgevers. Door samenwerkingsverbanden is dat verleden tijd. Ik verdien nog steeds genoeg, maar snap het toch niet meer helemaal. Waarom betalen opdrachtgevers mij voor mijn stukjes, terwijl jullie ze gewoon ongevraagd doorplaatsen op Dichtbij.nl?

In mijn stad Groningen is Dichtbij.nl zelf ook actief. Zelfs met een heuse rechtbankverslaggeefster. Alleraardigste vrouw. In de begintijd schreef ze haar teksten gratis en voor niets. Omdat ze het zo leuk vond om stukjes te schrijven. Naast haar gewone werk. Overal in het land schuiven welwillende burgers aan bij Dichtbij.nl omdat ze nu eenmaal graag stukjes schrijven. 'Wij faciliteren de hobby van anderen', zei jij daarover op Twitter. Klinkt best aardig, maar ik heb er een ander woord voor: broodroof.

De schrijfsels van jullie spotgoedkope 'medewerkers' worden afgewisseld met gejatte verhalen. Waar dan wel pontificaal de eigen naam boven staat. Pas wie doorklikt, ziet de echte bron. Helemaal onderaan.

De consument blijft over met een eenvoudige keuze: betaal ik een paar honderd euro per jaar voor een krant, of wacht ik even om die artikelen gratis en voor niets op mijn beeldscherm te lezen?

Wij (freelance) journalisten weten dat nieuws niet gratis is. Het schaamteloos doorplaatsen van artikelen holt ons vak uit. Tot de journalistiek in haar geheel uit steeds meer regio's verdwenen is en er niets meer overblijft dan een groep welwillende burgers met een leuke hobby.

Chris Klomp is (rechtbank)journalist in Noord-Nederland voor onder meer AD, ANP en Dagblad van het Noorden.

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Bart Brouwers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.