Column

'Bespaar het kind deze Dokter Corrie die vertelt over seks met jezelf'

Seksuele voorlichting op school: prima. Maar houd het een beetje formeel en technisch, schrijft Aleid Truijens. 'Reserve, terughoudendheid in seksuele zaken. Kinderen hebben recht op pudeur, vind ik.'

De hele Dokter Corrie en de fuzz eromheen was me eigenlijk ontgaan - hoewel ik aan die foto van Martine Sandifort die vrolijk tongt met een skelet wel even was blijven haken. Het is een beeld waarvan ik zeker weet dat ze mij als kind, en mijn erfelijke belaste kinderen, slapeloze nachten hadden bezorgd. Een skelet! Een dood mens! Een nepperd, maar toch. En dan dat tongen. Met je eigen, natte tong in de mond van een levend mens ronddolen was natuurlijk al behoorlijk raar en smerig, beslist iets om over te zwijgen, maar om hem nu tussen gele, rammelende stompen te duwen...

Dokter Corrie klopte weer aan toen ik een berichtje las met de kop 'Leerkrachten niet in verlegenheid door Dokter Corrie'. Waren ze dat eerst wel, in verlegenheid? Ja natuurlijk, de steile christenen onder de juffen en meesters. Ouders bleken een petitie te hebben georganiseerd - stand zaterdag: 11.000 handtekeningen - tegen dit School-tv- item waarin de witgejaste dokter giechelend bekende Nederlandser als Giel Beelen en Harm Edens ondervraagt over hun puberale ervaringen met puistjes en vlekken in de lakens. Die antwoorden dan op rustige toon dat het beter ging met de puistjes en de vlekken nadat ze hadden ontdekt dat ze, respectievelijk, beter gezond konden eten en dat 'het ding daar beneden' voor 'andere dingen dan plassen' kon dienen.

In verlegenheid gebracht
Er is iets raars met dat bericht. De beweringen in de kop en het intro - 'Dokter Corrie sluit goed aan bij de lessen seksuele voorlichting op scholen' - kloppen niet. Want uit het onderzoek van RTL blijkt dat slechts 'bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten' dat laatste vindt; de meerderheid vindt dus van niet. Iets meer dan de helft (58 procent) zegt dat ze niet in verlegenheid worden gebracht door de vet knipogende dokter; 42 procent voelt wél gêne. Dat zijn er nogal wat.

Te veel om luchtig af te doen met het commentaar 'Er zit een knop op die tv', zoals staatssecretaris Sander Dekker deed. School-tv wordt uitgezonden door de publieke omroep, en vrijwel alle scholen laten hun 7e en 8e-groepers ernaar kijken. Kennelijk, is de boodschap, vindt de overheid, de baas van ons onderwijs, dat je dit moet weten. Dekker kan op zijn minst luisteren naar de geschokte ouders, en daarna met betere argumenten komen.

De Comite Bezorgde Ouders protesteert tegen Dokter Corrie die een rubriek over seksualiteit presenteert in het Schooltv Weekjournaal. Het Cominte zal bijna 8.000 handtekeningen tegen de 'seksdokter' overhandigen aan voorzitter van de Kamercommissie voor OCenW Agnes Wolbert Beeld anp
 
Dekker kan op zijn minst luisteren naar de geschokte ouders, en daarna met betere argumenten komen.

Ordinair
Volgens de verontrusten 'maakt Dokter Corrie seks belachelijk'. Ze 'doet ordinair' over seks en verwijt kinderen die thuis iets anders horen dat ze 'niet normaal' zijn. Seks is natuurlijk een bloedserieuze zaak, een dorre plicht, door God uitsluitend bedoeld om kinderen te verwekken, niet om er geil plezier, of sorry, 'een fijn gevoel' aan te beleven.

Ik vind die filmpjes informatief, duidelijk en tamelijk keurig. Best grappig. Toch horen ze niet thuis op School-tv van de publieke omroep. Ouders, leerkrachten en kinderen hebben dan nauwelijks keuze: kinderen krijgen de filmpjes ongevraagd door de strot geduwd. Dat kan een probleem zijn. Ook als je niet in God gelooft, maar een gewone elfjarige bent die bij dit soort intimiteiten door de grond gaat van schaamte en ellende.

Recht op pudeur
Pudeur - een mooi, in onbruik geraakt woord. Reserve, terughoudendheid in seksuele zaken. Kinderen hebben recht op pudeur, vind ik. Wie zelf nog niet aan seks doet moet worden gevrijwaard van een komisch kijkende mevrouw die vertelt dat 'je piemel stijf wordt terwijl je slaapt, omdat je over iets spannends droomt', of dat je 'seks met jezelf' kunt hebben door 'met je vinger daar beneden rond te draaien'. Sommige kinderen kun je dat echt niet aandoen. Meer terughoudendheid, ook op emotioneel gebied, zou fijn zijn. Niet voortdurend in kringgesprekken over je gevoelens hoeven praten bijvoorbeeld. Je intimiteiten en heftige ervaringen geheim mogen houden. School is geen therapie.

Seksuele voorlichting op school: prima. Maar houd het een beetje formeel en technisch. De rest ontdekken ze heus wel zelf. Zo zou je wél kunnen vertellen dat in Nederland en in de rest van de wereld mensen rondlopen die homo, hetero, bi of transgender zijn, dat die allemaal evenveel rechten hebben en allemaal een normaal mens zijn. Maar voorlichting dáárover op scholen, zoals het COC wil, vindt het ministerie nu weer niet nodig. Vreemd: homo's mishandelen en uitschelden hoort, anders dan masturberen, wél tot het publieke domein.

Aleid Truijens is columnist voor de Volkskrant.

 
Wie zelf nog niet aan seks doet moet worden gevrijwaard van een komisch kijkende mevrouw die vertelt dat 'je piemel stijf wordt terwijl je slaapt, omdat je over iets spannends droomt', of dat je 'seks met jezelf' kunt hebben door 'met je vinger daar beneden rond te draaien'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.