‘Bende zonder leider’ pleegde gruwelijke moord

De bedoeling was een auto te stelen. Maar Pierre Collette, bezoeker van de homobaan, liet zich zijn sleutels niet zomaar ontfutselen....

Ze worden al een tweede Bende van Venlo genoemd, de groep verdachten die terecht staat voor de gruwelijke roofmoord op de 32-jarige Belg Pierre Collette op de Sint Pietersberg in juli vorig jaar.

Die typering gaat officier van justitie Janssen net iets te ver. De Bende van Venlo had een echte leider. Deze groep ontbeert een leider. Maar ook deze relatief jeugdige verdachten schuwden het exorbitante geweld niet. ‘Deze groep ging duidelijk van kwaad tot erger’, aldus Janssen tijdens het requisitoir.

Wat er precies op 28 juli 2004 is gebeurd, is onduidelijk. De vijf hoofdverdachten, in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, geven elkaar de schuld. Zeker is dat Santino, Lesley, Jeffrey, Emryce en Tommie (die toen nog 17 was) besloten om een auto te stelen. Ze reden naar de parkeerplaats Keelbos, een ontmoetingsplaats voor homo’s. Daar viel hun oog op de dure Volvo XC 90 van Pierre Collette. Tommie en Jeffrey verleidden de Belg en lokten hem mee naar een rustige plek op de Sint Pietersberg.

Op de berg probeerden ze Collette de autosleutel te ontfutselen. Maar de Belg stribbelde tegen en zette het op een rennen. De carjackers zetten de achtervolging in. Eerst sloeg Jeffrey hem op het achterhoofd. Santino haalde een knuppel te voorschijn en sloeg op de Belg in. Volgens de anderen sloeg hij net zo lang tot de knuppel brak. Zelf beweert Santino dat hij de knuppel op de grond kapot geslagen heeft.

Terwijl Collette al kermend op de grond lag, trapten enkele verdachten diverse keren volop tegen zijn hoofd. ‘Ze stonden te voetballen met zijn hoofd’, had Jeffrey verklaard. ‘De een trapte het hoofd naar links, de ander weer terug naar rechts en zo ging dat een tijdlang door.’

Ook is iemand vermoedelijk met zijn schoen op het strottenhoofd gaan staan. Bij sectie bleek dat een hoorntje van het strottenhoofd gebroken was. Ten slotte is het slachtoffer twee keer met een mes in de borst gestoken, zeven centimeter diep. De meesten beweren dat Tommie dat gedaan heeft, maar de toen 17-jarige jongen ontkent dat.

Het lichaam van Collette werd pas een week later gevonden. Zijn gezicht was zo gruwelijk toegetakeld dat zijn eigen broer hem niet eens herkende. De identificatie moest aan de hand van zijn gebit gebeuren.

De verdachten verkochten de Volvo XC 90 voor 2500 euro aan de 26-jarige Johnny V. Deze heler had ook het lef de familie van Collette, die wanhopig op zoek was naar de vermiste, te bellen. Hij wilde tegen betaling wel informatie geven over de vindplaats. ‘Echt schandelijk profiteren van de situatie’, aldus officier Janssen.

Volgens het Openbaar Ministerie waren er ook twee vrouwen bij de bende betrokken. Maud (20) en Sarah (24) organiseerden het vervoer. Sarah hielp bovendien mee om de sporen uit te wissen.

Na hun arrestatie stuitte justitie ook op aanwijzingen dat de bende op het punt stond een bankdirecteur te gijzelen. Bij Tommie thuis vond de politie tekeningen, plattegronden en aantekeningen van de privé-woning en het SNS-filiaal in Bunde. Volgens een van de verdachten was het ‘een dagdroom’. Ze wilden het gezin gijzelen om geld los te krijgen.

De meeste verdachten hadden zich al eerder bezig gehouden met carjacking en diefstal met geweld. ‘Het dossier maakt duidelijk dat een groep jongeren die in wisselende samenstelling al meer op hun kerfstok hadden, van kwaad naar erger evolueren in zeer korte tijd’, aldus officier Janssen.

Hij heeft forse straffen geëist. Tegen Lesley, die zelf niet aanwezig was bij de vreselijke mishandeling van Collette, maar wel als ‘initiator’ wordt beschouwd, eiste hij achttien jaar cel. Emrys moet volgens het OM zestien jaar de cel in, en Santino vijftien jaar. De officier vindt ook dat de nu 18-jarige Tommie volgens het volwassenenrecht moet worden veroordeeld; tegen hem eiste hij vijftien jaar plus tbs. Jeffrey hoorde veertien jaar plus tbs eisen. Heler Johnny moet van justitie drie jaar in de cel. Tegen Maud en Sarah eiste de officier respectievelijk vijf en negen jaar.

De advocaten zeiden verbijsterd te zijn over de hoge straffen. Zij pleiten voor mildere straffen. Ook vinden ze dat er nieuw onderzoek moet worden gedaan naar de geestelijke toestand van Tommie en Jeffrey. Advocaat Moszkowicz zei het onbegrijpelijk te vinden dat de psycholoog en psychiater bij Tommie wel de emotionele ontwikkeling van een kind van 11 constateren, maar dat het OM hem toch volgens het volwassenenrecht vervolgt. Vandaag is de uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.