'Beloon boeren voor groene diensten'

'Na het winkelen is een dagje naar buiten de belangrijkste tijdsbesteding van de meeste Nederlanders. Daar merk je te weinig van in Den Haag', verzuchtte ANWB-voorzitter G....

De ambities van de staatssecretaris in haar Structuurschema Groene Ruimte mogen er zijn, oordeelde Van Woerkom net als andere vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Maar zonder extra investeringen blijft het onzeker of de plannen uitgevoerd worden. Of worden ze het zoveelste voorbeeld van de 'planneritus', dat de inrichting van Nederland toch al bedreigt, aldus Bouwfondsdirecteur F. de Zeeuw.

Volgens het Structuurschema Groene Ruimte bestaat er, vooral in de Randstad, een schrijnend gebrek aan recreatiegroen (60 duizend hectare) rond de grote steden. De berekeningen zijn gemaakt door Alterra, het onderzoeksinstituut van de Wageningse Landbouwuniversiteit in opdracht van de ANWB, en overgenomen door het kabinet.

De grote steden, de ANWB, Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties dringen er al tijden op aan daar werk van te maken. Het kabinet is voorlopig van plan 20 duizend hectare aan te kopen voor nieuwe groengebieden. Daarnaast, aldus de nota, zal elke uitbreiding van een stad of dorp in het weiland, vanaf 2010 gepaard moeten gaan met vergelijkbare uitbreiding van recreatiegroen in de omgeving.

Tot zover rijken de middelen, volgens Faber. 'Het is niet anders', stelde directeur F. Evers van Natuurmonumenten gelaten vast. 'Zo zit ons politieke systeem nu eenmaal in elkaar. Andere middelen voor nieuwe natuur en recreatiegebieden, zullen tijdens de komende kabinetsformatie moeten worden binnengehaald.'

De boeren kampen met vergelijkbare problemen. In het Structuurschema Groene Ruimte wordt vastgesteld dat de agrarische sector de komende tijd grote veranderingen te wachten staat.

De stad wil meer ruimte op het platteland. De agrariërs krijgen er door de uitbreiding van Europa concurrenten bij. En de overheid wil land- en tuinbouwbedrijven concentreren op 'projectlocaties' en op 'agrocomplexen'.

Volgens Faber moeten meer boeren rond waardevolle natuurgebieden worden verplicht milieuvriendelijk te werken. In het totaal gaat het om 325 duizend hectare. Boerenvoorzitter G. Doornbos van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) ligt er niet wakker van. 'Geen woorden maar daden, zou ik zeggen.'

Het zou prettig zijn als ze de boeren voor 'groene diensten' financiële compensatie krijgen. Want als de overheid om zulke diensten vraagt, scheelt dat inkomsten en wordt boerengrond bij natuurgebieden minder waard. Geldgebrek is ook volgens boeren het belangrijkste manco van het paarse plattelandsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.