'Belasting op overdracht huis kan omlaag'

De 6 procent overdrachtsbelasting bij huizenverkoop kan omlaag, vinden de VVD-fractie en D66-staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting. Tommel en de VVD denken dat een snelle verlaging met een 0,5 tot 1 procent mogelijk is....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tommels suggestie echter om de meevaller van 2,1 miljard gulden op de rijksbegroting te gebruiken om de verlaging van de overdrachtsbelasting mogelijk te maken, wordt door geen enkele fractie, ook niet door zijn eigen partij, gesteund.

Tijdens een ingelast debat in de Tweede Kamer over de besteding van de meevaller hielden de drie regeringsfracties vast aan de afspraak uit het regeerakkoord om het geld vooral te gebruiken voor het verlagen van het financieringstekort, meer overheidsinvesteringen en lastenverlichting gericht op banengroei.

Het VVD-kamerlid De Korte suggereerde om een lagere overdrachtsbelasting mogelijk te maken door die uit te breiden naar economische overdracht van onroerend goed. Tot nu toe is economische overdracht (waarbij het onroerend goed in juridische zin niet van eigenaar wisselt) vrijgesteld. Volgens De Korte wordt er nu misbruik gemaakt van deze vrijstelling.

Premier Kok wilde donderdag niet reageren op de suggesties van Tommel en De Korte. Hij zei niet op de hoogte te zijn van Tommels wens om de overdrachtsbelasting te verlagen. Hij zal de kwestie in het kabinet aan de orde stellen.

Kok liet zich in het debat niet verleiden tot nadere uitspraken over koopkrachtverbetering voor laagstbetaalden. Hij heeft op een verkiezingsbijeenkomst vorige week gezegd dat ook lager betaalden moeten profiteren van de aantrekkende economische groei. De belastingmeevaller wordt deels toegeschreven aan die verbeterde economische groei.

De premier weigerde in te gaan op de uitdaging van GroenLinks-fractieleider Rosenmöller om zijn uitspraak over koopkrachtverbetering om te zetten in concrete beloften. Rosenmöller verlangt van het kabinet dat de lagere inkomensgroepen een extra tegemoetkoming krijgen wanneer blijkt dat de koopkracht van de hogere inkomensgroepen stijgt als gevolg van de economische groei. GroenLinks verwacht dat de hogere inkomens profiteren van de aantrekkende conjuntuur terwijl uitkeringsgerechtigden en minimumloners daar geen direct inkomensvoordeel uit putten.

Kok zei dat het 'te simpel is' om te eisen dat de overheid de lagere inkomens 'bijplust' als blijkt dat werknemers uit de hogere loonschalen erop vooruit gaan. Hij herhaalde wel de belofte uit het regeerakkoord dat het kabinet 'evenwichtige inkomensverhoudingen' nastreeft. Kok benadrukte dat de belastingmeevaller volgens afspraak moet worden gebruikt om het financieringstekort te verlagen, meer te investeren en de werkgelegenheid te verbeteren via lastenverlichting.

De premier is de afgelopen weken niet de enige PvdA-politicus geweest die buiten de Tweede Kamer pleitte voor inkomensverbetering 'aan de onderkant'. Ook PvdA-fractieleider Wallage en minister Melkert van Soiale Zaken hebben benadrukt dat laagstbetaalden moeten meeprofiteren van de aantrekkende economie.

In het debat donderdag zei Wallage dat ook zijn fractie vasthoudt aan de afspraken uit het regeerakkoord. Hij zei echter dat hij zich zorgen maakt over de politieke aandacht in de coalitie voor de overeengekomen evenwichtige inkomensverhoudingen. Daarom zegt hij dat aspect extra te hebben benadrukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.