‘Bekrompen vrouw’ bezorgt Brown zijn eerste uitglijder

Labourpremier Gordon Brown vertoonde zich volgens critici te weinig onder de mensen. Toen hij dit woensdag wel deed ging het gelijk mis.

In de Britse verkiezingscampagne wordt donderdagavond het laatste tv-debat tussen de drie partijleiders uitgezonden, waarin de economie centraal staat. Gordon Brown had hiernaar uitgekeken, aangezien dit het terrein is waarop hij zich het meest thuis voelt. Het debat wordt echter overschaduwd door de blunder die de premier woensdag beging: hij sprak denigrerend over een kiezer.

De Britse media aasden al weken op de eerste grote uitglijder. Deze is nu uitgerekend begaan door de man die hem het slechtst kon gebruiken; Browns Labourpartij staat in veel peilingen derde.

Derdewereldand

De premier was op campagne in Rochdale, bij Manchester, toen hij in gesprek raakte met een 65-jarige weduwe. Gillian Duffy ondervroeg de premier onder meer over immigratie uit Oost-Europa, die haar deed denken ‘aan een derdewereldland’. De woordenwisseling verliep stroef, maar was geen afgang voor Brown. Mevrouw Duffy zei tegen verslaggevers dat ze al haar hele leven Labour stemt, en dat Brown ‘heel aardig’ was.

Toen Brown vervolgens in zijn dienstwagen stapte, vergat hij dat hij nog steeds een microfoon van Sky droeg. ‘Dat was een ramp’, beet hij een medewerker toe. ‘Ze hadden me nooit naast die vrouw moeten zetten. Wiens idee was dat? Het is belachelijk.’ Op de vraag wat er misging, zei hij: ‘Alles. Het was gewoon een bekrompen vrouw.’

Oorlog

De Britse media reageerden of er oorlog was uitgebroken. De premier probeerde de schade te beperken door Duffy telefonisch excuses aan te bieden, maar zij was niet onder de indruk. Vervolgens ging Brown naar haar huis, waar hij drie kwartier op haar inpraatte.

Het versterkt het beeld van een vermoeide premier, die zijn stroeve glimlach in het openbaar paart aan uitbarstingen binnenskamers. De blunder werd vergeleken met die van premier John Major, die in 1993 collega’s uit zijn kabinet aanduidde als ‘bastards’ die ‘gekruisigd’ zouden moeten worden, zich niet realiserend dat de microfoon van ITN nog aanstond.

]]>

Gordon Brown ontmoet 'bigoted woman' Gillian Duffy. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.