'Bacterie-transplantatie' helpt tegen zweetlucht onder de oksels

In de toekomst kunnen artsen onwelriekende oksels wellicht behandelen door het aanbrengen van de juiste bacteriën. De Universiteit van Gent heeft op kleine schaal succes geboekt met de methodiek.

Een zwetende Bauke Mollema na aankomst op de Ventoux Foto ANP

Het is slechts een kwestie van het transplanteren van de juiste bacterie van de ene naar de andere persoon, zegt promovendus Chris Callewaert van de Universiteit Gent. Hij kwam op het idee van de donorbehandeling toen hij bij vrienden merkte hoe problematisch een sterke lichaamsgeur kan zijn.

Callewaert, verbonden aan de vakgroep biochemische en microbiële technologie, hoorde van de zogenoemde 'poeptransplantatie' - een techniek om bacteriën van de een naar de ander over te brengen - in het Academisch Medisch Centrum en dacht: 'Waarom zou dit niet ook bij oksels kunnen werken?'

Corynebacterie
De belangrijkste veroorzaker van een onprettige okselgeur is de corynebacterie, aldus Callewaert. Deze bacterie doet zich in het broeierige oksel­gebied tegoed aan aminozuren, hormonen en vetzuren. Het afval dat de ­corynebacterie hierbij produceert, ver-­ oorzaakt de stank. Vooral het omzetten van vetzuren leidt tot een onprettige lichaamsgeur. In een oksel bevinden zich vele soorten bacteriën. Sommige doen de oksel stinken, andere produceren niet-ruikende afvalstoffen. Bij ongeveer 5 procent van de bevolking is de corynebacterie dominant.

De stafylokok is een 'goede' bacterie. Personen van wie de oksels voornamelijk deze bacterie herbergen, ruiken niet of nauwelijks. Het overzetten van de stafylokok is kinderlijk eenvoudig. Bij de donor 'oogst' de onderzoeker de bacterie door met een wattenstaafje over de huid te schrapen. Vervolgens wrijft hij de goede bacteriën op de huid van de ontvangende oksel. Tot nu toe zijn drie personen behandeld. De bacterietransplantatie was het effectiefst bij een tweeling van wie de een donor was en de ander ontvanger. De onprettige geur bleef twee maanden weg.

Dermatoloog Henry de Vries, hoogleraar aan het Academisch Medisch Centrum, is gecharmeerd van het idee. 'We bestaan meer uit bacteriën dan uit eigen cellen, in de toekomst zullen we steeds meer gaan doen met dit soort behandelingen.'

Meer over