'Baby Doc oppakken en vervolgen'

Jean-Claude Duvalier is terug in Haïti. Mensenrechtenorganisaties vinden dat de oud-dictator moet worden opgepakt en berecht voor het martelen en doden van duizenden tegenstanders.

AMSTERDAM - Mensenrechtenorganisaties hebben maandag de Haïtiaanse regering van president René Préval opgeroepen de voormalige dictator Jean-Claude Duvalier, 'Baby Doc', te arresteren.


Human Rights Watch en Amnesty International stellen dat hij moet worden berecht voor het martelen en vermoorden van duizenden tegenstanders.


Duvalier keerde zondag onverwacht met zijn echtgenote Véronique terug in Haïti. 'Ik ben gekomen om te helpen', zei de 59-jarige oud-dictator na zijn aankomst in het straatarme Caribische land, dat het afgelopen jaar is geteisterd door een zware aardbeving, een tropische storm en een cholera-epidemie.


Op het vliegveld van Port-au-Prince werd Duvalier toegejuicht door honderden aanhangers. Ook bij het luxe Hotel Caribe, waar Duvalier en zijn echtgenote verblijven, verzamelden zich sympathisanten. De oud-dictator oogde vermoeid en niet helemaal gezond.


De terugkeer van Duvalier lijkt bol te staan van de symboliek. Zo keerde 'Baby Doc' terug in een donker pak en stropdas, dezelfde kleding die hij droeg toen hij op 7 februari 1986 halsoverkop naar het buitenland vluchtte. Bovendien arriveerdede Duvalier uitgerekend op de dag dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had moeten plaatsvinden.


Die is echter voor onbepaalde tijd uitgesteld, aangezien nog altijd geen uitsluitsel is over wat er allemaal is misgegaan bij de eerste ronde, op 28 november. Oppositiekandidaten beschuldigen president René Préval ervan de verkiezingsuitslagen te hebben gemanipuleerd in het voordeel van zijn protegé Jude Célestin. Volgens de voorlopig officiële resultaten is Célestin doorgedrongen tot de tweede ronde, waarin hij het moet opnemen tegen ex-presidentsvrouw Mirlande Manigat.


Duvalier heerste van 1971 tot 1986 met harde hand over Haïti, toen hij werd afgezet na massabetogingen. Daarna woonde hij bijna 25 jaar in ballingschap in Frankrijk. Een Franse diplomaat zei maandag dat Duvalier een ticket voor een retourvlucht naar Parijs heeft voor 20 januari.


In 2007 vroeg Duvalier op de radio om vergeving voor de 'fouten' die tijdens zijn regime zijn gemaakt. Hij wordt verdacht van het verduisteren van honderden miljoenen dollars, bloedige repressie en ernstige mensenrechtenschendingen. Net als zijn vader François 'Papa Doc' Duvalier, dictator tussen 1957 en 1971, bediende Duvalier zich tijdens zijn bewind van de terreur van de beruchte milities Tonton Macoutes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.